OFAC розпочав розслідування щодо Raiffeisen Bank International та його бізнесу в росії. НАЗК визнала банк спонсором тероризму


OFAC розпочав розслідування щодо Raiffeisen Bank InternationalСанкційний орган США розпочав розслідування щодо Raiffeisen Bank International щодо його бізнесу, пов’язаного з росією, посилюючи перевірку австрійського кредитора, який відіграє вирішальну роль у у російській економіці, пише Reuters.

Відповідаючи на запитання, банк повідомив, що отримав запит від Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) у січні щодо «роз’яснення платіжного бізнесу та пов’язаних процесів, які підтримує RBI, у світлі останніх подій, пов’язаних з росією та Україна».

OFAC звернувся до Raiffeisen з проханням надати деталі своєї діяльності в росії, на частково окупованому Донбасі, в Україні та Сирії, включно з транзакціями та діяльністю певних клієнтів. Агентство США вимагало відповіді до лютого, але юристи Raiffeisen домовилися про продовження, зобов'язавшись відповісти на запитання трьома частинами інформації, які будуть надіслані на початку квітня, травні та червні.

Raiffeisen повідомив Reuters у своїй заяві, що він повністю співпрацює з OFAC і розуміє, що запит не був викликаний конкретною транзакцією чи бізнесом. У ньому заявили, що мають процеси для забезпечення дотримання санкцій.

Раніше Raiffeisen не піддавався санкціям, але січневий інформаційний запит викликає занепокоєння європейських фінансових регуляторів, відповідальних за нагляд за банком, оскільки це може зрештою призвести до санкцій проти Raiffeisen, повідомили двоє осіб, які безпосередньо знайомі з цим питанням.

Raiffeisen глибоко вкорінений у російську фінансову систему і є одним із двох іноземних банків у списку 13 «системно важливих кредитних установ» Центрального банку росії, що підкреслює його важливість для російської економіки країни-терориста, яка бореться з широкими санкціями Заходу.

Національна Агенція з питань запобігання корупції визнала Raiffeisen Bank - міжнародним спонсором тероризму.

"Фіктивні підприємства на Кіпрі, які входять до сфери впливу наближених до Кремля російських олігархів Аркадія та Бориса Ротенбергів, тривалий час обслуговуються австрійською банківською групою Raiffeisen Bank International", йдеться у повідомленні. "Російська філія Райффайзен Банк Інтернешнл не лише продовжує працювати в росії та спонсорувати тероризм, але й пропонує кредитні канікули росіянам, які воюють в Україні. Про це свідчить інформація на сайті банку".

Крім того, на своєму сайті російський "Райффайзенбанк" визнає терористичні організації "ЛНР" і "ДНР" і називає війну в Україні "спецоперацією". У 2022 році банк заплатив до російського бюджету у 4,8 рази більше, ніж за весь довоєнний рік. Так, російський підрозділ Raiffeisen Bank заплатив до бюджету країни-агресора €559 мільйонів. Таким чином, Raiffeisen Bank продовжує спонсорувати військову агресію росії, яку Європарламент визнав державою-спонсором тероризму.
  | Reuters