Глобальні економічні збитки від стихійних лих у 2022 зросли до $275 млрд, $125 млрд покрито страхуванням


Глобальні економічні збитки від стихійних лих у 2022 роціУ 2022 році стихійні лиха призвели до глобальних економічних збитків на 275 мільярдів доларів США, з яких 125 мільярдів доларів було покрито страхуванням. Економічне зростання та накопичення майнових активів у незахищених регіонах були основними причинами збитків, посилених винятковим інфляційним тиском, йдеться у звіті Global Natural Disasters: Insured & Economic Losses від Swiss Re Institute.

З ураганом Ян у Флориді, рекордними збитками від граду у Франції, повенями в Австралії та Південній Африці, зимовими штормами в Європі та США, а також посухами в Європі, Китаї та Америці, 2022 рік став другим роком поспіль, коли застраховані збитки від природних катастроф перевищила позначку в 100 млрд дол. Це ще раз підтверджує тенденцію до середньорічного зростання страхових збитків на 5–7% за останні три десятиліття, йдеться у звіті.

«Масштаб збитків у 2022 році — це не історія виняткових природних небезпек, а скоріше картина зростаючого майнового ризику, що підсилюється надзвичайною інфляцією», — сказав Мартін Бертогг, керівник відділу ризиків катастроф у Swiss Re. «Хоча інфляція може вщухнути, підвищення концентрації вартості в районах, вразливих до стихійних лих, залишається ключовим рушієм зростання втрат. Для страхової галузі це заклик до того, щоб ще ретельніше відображати останні випадки впливу в оцінках ризиків, продовжуючи підтримувати суспільство в тому, щоб воно було кращим. підготовлений».

Інфляція впливає на вартість застрахованих активів

Оскільки стихійні лиха продовжують завдавати шкоди майну по всьому світу, попит на страхове покриття зріс. У той же час інфляція різко зросла за останні два роки, у середньому 7% у країнах з розвиненою економікою та 9% у країнах з економікою, що розвивається, у 2022 році. Вплив високих цін полягав у збільшенні номінальної вартості будівель, транспортних засобів та інших страхових активів, тим самим підштовхнувши страхові вимоги за збитки, спричинені природними катастрофами.

«Економічний шторм ще не закінчився, і процентні ставки, ймовірно, доведеться підвищувати далі, враховуючи існуючий інфляційний тиск. Це означає вищі витрати на фінансування, і, як наслідок, постачальники страхового покриття залишатимуться більш обережними у розміщенні капіталу з ряду причин, включаючи оцінку ризиків і досвід збитків. На нашу думку, оскільки більші ризики стикаються зі зменшенням схильності до ризику, стимул для зростання цін, більш високий рівень утримання та жорсткіші положення та умови, ймовірно, продовжуватиметься", - сказав Жером Жан Хегелі, головний економіст Swiss Re Group.

Ураган «Ян» став головною причиною збитків у 2022 році

Глобальні економічні збитки від стихійних лих

Застраховані збитки були здебільшого спричинені ураганом «Ян», безсумнівно, найдорожчою подією року. Зійшовши на Флориду у вересні як шторм категорії 4, Ян спричинив оцінені страхові збитки в 50–65 мільярдів доларів. Після урагану «Катріна» у 2005 році «Ян» посідає друге місце за страховими втратами від стихійних лих.

У лютому 2022 року кластер штормів (Юніс, Дадлі, Франклін) у північно-західній Європі спричинив сукупні страхові збитки на суму понад 4 мільярди доларів, в результаті чого загальна сума для цієї категорії майже вдвічі перевищила середній показник за попередні 10 років. Тим часом Франція зазнала найбільшого щорічного збитку від граду (5 мільярдів доларів).

Глобальні збитки від повеней були вищими за середні, головною подією стала повінь у східній Австралії в лютому-березні 2022 року. Це призвело до застрахованих збитків у розмірі 4,3 мільярда доларів, що стало найбільшою подією збитків у зв’язку зі стихійними лихами в Австралії.

Загальні економічні та страхові збитки у 2022 та 2021 роках

.Зби­тки­, $ млрд2022 2021 Сере­днє зна­чення за попе­редні 10 років
.Еконо­мічні збитки­ (разо­м)284303220
.Приро­дні ката­стро­фи275292208
.Техно­генні ката­стро­фи91112
.Стра­хові збитки­ (разо­м)13213091
.Приро­дні ката­стро­фи12512181
.Техно­генні ката­стро­фи799


Джерело: Swiss Re Institute

На протилежному кінці спектра опадів мінливість погоди та аномальна атмосферна циркуляція сприяли сильній посусі та рекордним тепловим хвилям у всьому світі. У Бразилії врожайність сільськогосподарських культур, зокрема сої та кукурудзи, постраждала найбільше, що призвело до страхових збитків у 1 мільярд доларів.

Застраховані збитки від глобальної катастрофи, млрд доларів в цінах 2022 року

Глобальні економічні збитки від стихійних лих у 2022 році

Переважаючим економічним штормом у 2022 році була висока інфляція, яка, підвищуючи номінальну вартість будівель, транспортних засобів та інших основних засобів, які покривають страховики, підштовхнула вимоги щодо покриття вартості ремонту. Ураган «Ян» став найдорожчою подією 2022 року, внаслідок чого страхові збитки оцінюються в 50-65 мільярдів доларів. Шторм обрушився на територію з високою економічною цінністю, урбанізацією та зростанням населення, демонструючи роль цих факторів як головних рушійних сил великих збитків, завданих природними катастрофами.

Зростаючі збитки від катастроф вказують на необхідність повного розуміння всіх факторів ризику, зокрема щодо вторинних небезпек, які не завжди контролюються так пильно, як основні ризики.

Досвід збитків у 2022 році пропонує перестраховикам

  • зрозуміти потребу в кращому моніторингу та обміні детальними даними про ризики;
  • важливість періодів спостереження та усунення історичних втрат;
  • потребу в моделях і рішеннях щодо андеррайтингу, щоб легко пристосовуватися до фізичних і соціально-економічних умов, що швидко змінюються

.

Аналітики очікують, що у 2023 році складні ринкові умови збережуться через зростання попиту на страхове покриття та підвищення вартості застрахованих активів через інфляцію. Що стосується пропозиції, то зниження схильності до ризику з боку постачальників капіталу обмежило місткість ринку. Підвищення процентних ставок для боротьби з інфляцією також зіграло свою роль, збільшивши вартість капіталу та зменшивши вартість фінансових активів.  | Форіншурер