Нерезиденти отримали можливість переводити за кордон відсотки за ОВДП


З огляду на необхідність мінімізації ризиків для макрофінансової стабільності України в умовах війни Національний банк вимушений актуалізувати ухвалене у травні 2022 року рішення щодо надання можливості нерезидентам репатріювати за кордон з 1 квітня 2023 року кошти, інвестовані в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

Враховуючи консультації з Міжнародним валютним фондом та Міністерством фінансів України, Національний банк вирішив, що оптимальним за поточних умов буде забезпечення можливості для іноземних інвесторів переказувати за кордон кошти, отримані від сплати відсотків за ОВДП після 1 квітня 2023 року.

Натомість НБУ відкладає ухвалення аналогічного рішення щодо можливості репатріювати основну суму, вкладену у внутрішні держоблігації, до суттєвого зниження безпекових і макроекономічних ризиків.

Так, війна в Україні й далі триває, і в січні 2023 року Національний банк вкотре переглянув припущення щодо тривалості збереження високих безпекових ризиків, відповідно до якого їх зниження відбудеться лише з початку наступного року. Це припущення суттєво відрізняється від тих очікувань, які превалювали у травні минулого року, коли ухвалювалося попереднє рішення. Водночас з метою дотримання взятого на себе зобов'язання навіть у складних умовах Національний банк робить крок назустріч іноземним інвесторам-власникам ОВДП, дозволяючи репатріацію відсотків за ними.

За оцінками Національного банку, обсяг сплати відсотків за ОВДП перед інвесторами-нерезидентами в період із 1 квітня й до кінця 2023 року становитиме близько 120 млн дол. США (в еквіваленті за офіційним курсом НБУ). Відповідна сума може збільшитися в разі додаткової купівлі інвесторами-нерезидентами ОВДП з виплатою відсотків після 1 квітня 2023 року, але це не спричинить значного тиску на міжнародні резерви України.

Натомість Національний банк розраховує, що можливість репатріації відсотків створить стимули для нерезидентів реінвестувати отриману основну суму і накопичені гривневі кошти в нові облігації. Це сприятиме розвитку ринку державних облігацій та мінімізує ризики прямого фінансування дефіциту бюджету з боку НБУ, а отже й загрози для макрофінансової стабільності.

Національний банк налаштований на поступове пом'якшення адміністративних обмежень у перспективі й докладає зусиль для створення відповідних передумов. Дозвіл на репатріацію іноземними інвесторами відсотків за ОВДП, отриманих після 1 квітня 2023 року, є кроком у цьому напрямі та відповідає загальній логіці заходів НБУ щодо лібералізації адміністративних обмежень.

Наведені зміни, а також інші уточнення внесені постановою Правління Національного банку України від 22 березня 2023 року № 29 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18", що набирає чинності з 23 березня 2023 року.   | Форіншурер