Збитки страховиків від повеней у Новій Зеландії оцінюються у $1 млрд


Збитки страховиків від повеней у Новій Зеландії оцінюються у $1 млрдКомпанія PERILS, що надає загальногалузеві дані про страхування від катастроф, оприлюднила свою початкову оцінку збитків галузі від повеней у Новій Зеландії в період з 27 січня по 2 лютого 2023 року.

Початкова оцінка PERILS збитків на ринку страхування, зібраних на більшій частині страхового ринку Нової Зеландії, становить 1650 мільйонів новозеландських доларів ($1 млрд). Відповідно до визначення події PERILS для Нової Зеландії, це число збитків охоплює страхування майна.

З 27 січня по 2 лютого 2023 року екстремальні опади спричинили сильні затоплення у великому регіоні Окленда та прилеглих районах на Північному острові Нової Зеландії, що призвело до найдорожчої погодної події для страхової галузі регіону на сьогодні.

Подія була викликана надзвичайно теплою та вологою погодою протягом усього літа, кульмінацією якої стали рекордні зливи 27 січня та 1 лютого.

Це спричинило інтенсивне ґрунтове, річкове та стічні води, що вплинуло на велику кількість застрахованого майна. У результаті події загинуло четверо людей, а кілька тисяч були евакуйовані після оголошення надзвичайного стану.

Рекордна кількість опадів була викликана яскраво вираженою атмосферною річкою, яка принесла вологі та теплі повітряні маси до Нової Зеландії, які зіткнулися з сильними східними вітрами, що викликали сильні конвективні опади над Північним островом.

Хоча подібні зливи траплялися в минулому, раніше вони обходили великі міста, тоді як в цьому випадку Окленд сильно постраждав.

Це третя за величиною катастрофічна подія для сектору страхування, перевершивши лише Кентерберійські землетруси 2010/11 і землетрус Кайкоура 2016. Крім того, циклон Gabrielle пройшов через регіон Північного острова лише через десять днів після повеней на Північному острові, спричинивши значні збитків і залишивши багатьох людей без даху над головою.

Це перша промислова втрата в Новій Зеландії, про яку повідомляє PERILS, відколи почала висвітлювати ринок у 2019 році.   | Форіншурер