СК «ГРАВЕ УКРАЇНА Страхування життя» надала коментар щодо інформації НБУ про застосування заходу впливу


«ГРАВЕ УКРАЇНА Страхування життя»Наталія Базилевська, Голова Правління «ГРАВЕ УКРАЇНА Страхування життя», прокоментувала оприлюднену 14.03.2023 року НБУ інформацію про застосування заходу впливу у зв’язку із встановленим порушенням у виконанні зобов’язань перед клієнтами.

«Минув рік з початку повномасштабної війни в нашій країні. Це був рік безпрецедентних викликів, зокрема і для фінансового ринку країни. Вони потребували швидкої і чіткої реакції від топ-менеджерів українських компаній, подекуди жорстких управлінських рішень, які забезпечили стійкість бізнесу.

У цей рік ми дотримувалася виваженої політики і сфокусували свої зусилля на задачах, які дозволили зберегти ліквідність та платоспроможність нашої компанії. Зокрема наприкінці лютого 2022 року було прийняте рішення про тимчасове призупинення здійснення викупних сум. Цей крок дозволив нам упередити можливий значний відтік капіталу у період, коли серед населення панували панічні настрої, і зберегти спроможність компанії виконувати свої зобов’язання за договорами страхування життя в подальших періодах.

У перші місяці війни ми активно і відкрито спілкувалися з нашими клієнтами стосовно доцільності даного рішення. І ми щиро дякуємо переважній більшості з них за глибоке розуміння того, що ці дії дозволять нам разом пройти складний етап з найменшими втратами, за довіру до нашої компанії та міцну віру в економічне майбутнє нашої країни. Попри різні життєві ситуації клієнти висловлювали нам свою підтримку та впевненість у компетентності наших дій.

Окрім того з початку активної фази війни всі фінансові інституції зустрілися з необхідністю запроваджувати певні обмеження, ліміти або зі змінами у регулюванні своєї діяльності задля збереження стабільності фінансового ринку країни. І страхові компанії, як частина цього ринку, не стали виключенням. Впродовж останнього року органи нагляду, Мінфін, уряд переглядають і змінюють ці обмеження, що дає нам змогу адаптувати власні політики і підходи, а також переглядати рішення, які були прийняті у перші дні повномасштабного наступу.

Тож, ми на щомісячній основі уважно відслідковували розвиток ситуації на ринку та рекомендації органів нагляду, проводили оцінку ризиків ліквідності та платоспроможності компанії в умовах воєнного стану, а також аналізували свої активи в розрізі питання відновлення розгляду повідомлень від клієнтів про намір достроково припинити дію договорів страхування.

У жовтні 2022 року ми розпочали роботу над тим, щоб переглянути прийняте на початку війни рішення про тимчасове призупинення здійснення викупних сум. Провівши ретельний аналіз динаміки звернень та додаткову оцінку ризиків, наприкінці лютого 2023 року ми формалізували своє рішення відновити роботу зі зверненнями клієнтів про намір достроково припинити дію договорів страхування.

Хочу підкреслити, що у 2022 році наша компанія ні на один день не припиняла виконувати свої зобов’язання по виплаті страхових сум по дожиттю, ануїтетам, смерті та медичним ризикам. За 12 місяців минулого року клієнти «ГРАВЕ УКРАЇНА Страхування життя» отримали понад 151 млн. грн страхових виплат. У попередньому 2021 році загальна сума страхових виплат нашим клієнтам склала 144,5 млн грн. Це свідчить про те, що у рік повномасштабної війни загальні страхові виплати нашої компанії зросли.

Ми усвідомлюємо, що у 2023 році наша компанія продовжує працювати в умовах воєнного стану, які несуть ризики для кожної фінансової інституції. Тому ми готові до максимально швидкого і гнучкого реагування на будь-які зміни ситуації на ринку.

Хочу зазначити, що ми підтримуємо активну взаємодію з Національним банком України, інформуємо та обґрунтовуємо позицію нашої компанії стосовно прийнятих рішень та впроваджених заходів на регулярній основі. Під час позапланової виїзної інспекційної перевірки, яка тривала у листопаді - грудні 2022 року, ми забезпечили всі належні умови для того, щоб представники регулятора змогли глибоко і предметно ознайомитися з методиками та процесами, які застосовує наша компанія. Дані методики та процеси імплементовані на рівні фінансового концерну Grawe, та відповідають європейському регуляторному підходу з питань щодо стандартів ведення страхового фінансового бізнесу. Вони неодноразово доводили свою ефективність у часи криз і тому ми з впевненістю покладаємося на їх дієвість у часи повномасштабної війни, яку нині проходить наша країна.

За результатами інспекційної перевірки Національний банк України підтвердив платоспроможність та фінансову стійкість ПРАТ «ГРАВЕ УКРАЇНА Страхування життя».  | Форіншурер