Експортно-кредитному агентству дозволять страхувати та перестраховувати прямі інвестиції від військових ризиків


Група з 15 народних депутатів пропонує розширити можливості Експортно-кредитного агентства (ЕКА) дозволивши здійснювати страхування та перестрахування прямих інвестицій, у тому числі страхування інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути викликані збройною агресією, бойовими діями та/або .

Таку норму містить зареєстрований ними у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від військових ризиків" (№9015).

При цьому законопроект передбачає, що таке страхування здійснюється виключно за умови спрямування інвестицій на створення об'єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

Законопроект розроблений з метою створення умов для збільшення інвестицій в Україні в умовах воєнних дій та повоєнного оновлення.

Згідно з чинним законодавством, ЕКА страхує експортні контракти та має право страхувати інвестиції з України до інших країн. Цей законопроект передбачає розширення його мандату на страхування інвестицій в Україну.

ЕКА було створено для стимулювання експорту товарів (робіт, послуг) українського походження. Агентство на добровільних та комерційних засадах здійснює страхування, перестрахування, надає гарантії за договорами, що забезпечують розвиток експорту.

Єдиним акціонером ПрАТ "Експортно-кредитне агентство" є держава в особі Кабінету Міністрів України. Відповідно до закону "Про страхування" державне регулювання та нагляд за діяльністю ЕКА здійснює Національний банк.  | ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА