Страхова галузь чекає відповіді щодо нових обмежень цін на експорт російських нафтопродуктів


1Страхова галузь чекає відповіді на те, чи буде застосовано нове обмеження ціни на експорт російської нафтопродуктів до поставленого бункерного палива.

Західні країни прагнуть обмежити експорт нафти з росії у відповідь на війну в Україні. Європейський Союз, країни Великої сімки та Австралія 5 лютого встановили ціновий ліміт на російський експорт нафтопродуктів, запровадивши аналогічні обмеження на експорт сирої нафти 5 грудня.

Було встановлено обмеження в 45 доларів за барель для таких продуктів, як мазут, які зазвичай продаються зі знижкою до сирої нафти, і 100 доларів за барель для продуктів, які мають преміум-клас.

Але в циркулярі для членів пулу Міжнародна група P&I Clubs заявила, що поки не ясно, як бункери, взяті на борт суден у паливних баках, а не як вантаж, будуть розглядатися за новими правилами.

Членам-власникам і фрахтувальникам, які хочуть заблокувати бункерування, рекомендується отримати роз’яснення щодо законності залишення бункерного палива російського походження в росії чи в інших країнах, йдеться у листі P&I Clubs.

Поточна ситуація щодо Регламентів і Керівництва ЄС і Великобританії не зовсім зрозуміла, особливо тому, що типи продукції, яка зазвичай складається з суднових бункерів, підпадають під код CN 2710 і, отже, підлягають граничним цінам.

Наразі P&I Clubs шукає роз’яснення від відповідних регуляторних органів, і подальші вказівки будуть надані згодом.

Будь-яка відмова від ліміту ціни застосовуватиметься лише до третіх країн, оскільки вона не замінить власних планів Великобританії, США чи ЄС щодо заборони імпорту морської російської нафти на їхні території.

Росія неодноразово заявляла, що не продаватиме нафту жодній країні, яка запровадить обмеження ціни. Індія та Китай — два найбільші покупці російської нафти — не показали жодних ознак того, що погодяться з планом G7.

Одна з ключових послуг, яка забезпечує транспортування нафти морем, особливо так зване страхування захисту та відшкодування P&I, що стосується відповідальності перед третіми особами. Великобританія є світовим лідером зі страхування P&I, на неї припадає 60% світового покриття.

Lloyd’s заявив, що вживе заходів, щоб переконатися, що учасники ринку дотримуються нових правил уряду Великобританії, які фактично забороняють країнам отримувати страхові послуги для транспортування російської нафти, якщо вона не купується за ціною, встановленою урядом Заходу, або нижче.

Нагадеємо, що Уряд Великобританії обмежив страхування суден, що перевозять російську нафту, перекривши доступ до життєво важливого ринку Lloyd`s для морських російських вантажів. ЄС також ввів заборону на страхування для суден, що транспортують російську нафту.

Міністерство фінансів Великобританії повідомило, що створило нову команду в Управлінні з впровадження фінансових санкцій для створення системи ліцензування та контролю за обмеженням цін на нафту. Страховим компаніям більше не дозволять транспортувати нафту з Росії морем або страхувати такі поставки.  | Форіншурер