Як землетруси в Туреччині та Сирії вплинуть на індустрію страхування та перестрахування?


Як землетруси в Туреччині та Сирії вплинуть на індустрію страхування та перестрахування?Більшість страхових виплат у зв’язку з землетрусом, який трагічно вразив Туреччину та Сирію, остаточно покриватимуть міжнародні перестраховики. Землетрус і серія афтершоків вразили південну та центральну Туреччину та західну Сирію 6 лютого.

Він мав максимальну магнітуду щонайменше 7,8 і став найсильнішим землетрусом у регіоні з 1999 року. Це, перш за все, людська трагедія, яка призвела до кількох тисяч смертей і залишила сотні тисяч людей без даху над головою.

Економічні втрати важко оцінити, оскільки ситуація розвивається

За даними Fitch Ratings, економічні втрати важко оцінити, оскільки ситуація розвивається, але вони, ймовірно, перевищать 2 мільярди доларів і можуть досягти 4 мільярдів доларів або більше.

Застраховані збитки будуть набагато нижчими, можливо, близько 1 мільярда доларів, через низьке страхове покриття в постраждалих регіонах.

Переважна більшість застрахованих збитків буде покрита перестрахуванням, розмір збитків буде незначним в контексті глобального ринку перестрахування, що не матиме наслідків для рейтингів перестраховиків, йдеться у звіті Global Reinsurance Market 2023: Challenging Renewals & Great Realignment.

Страхове покриття є низьким у більшості постраждалих частин Туреччини та Сирії. Турецький пул страхування від катастроф (TCIP) був створений після землетрусу в Ізміті 1999 року для покриття збитків, завданих землетрусом житловим будинкам у містах.

Як землетруси в Туреччині та Сирії вплинуть на індустрію страхування та перестрахування?

Землетруси спричинили зруйнування тисяч будівель і понад 19 000 смертей, 77 000 людей поранено. За даними Геологічної служби США, обидва землетруси можуть призвести до збитків на суму понад 1 мільярд доларів. Однак він не покриває людські втрати, претензії щодо відповідальності чи непрямі збитки, такі як переривання діяльності.

Страхове покриття від землетрусу

Крім того, страхування від землетрусів є технічно обов’язковим у Туреччині, але дуже часто не виконується на практиці. Як наслідок, багато житлових будинків не застраховані, особливо в багатьох постраждалих районах, де низькі доходи сімей обмежують доступність страхового захисту.

Страхове покриття в постраждалих частинах Сирії, ймовірно, буде таким же низьким, особливо з огляду на економічні наслідки громадянської війни в країні.

TCIP забезпечує перестраховий захист трохи більше 2 мільярдів доларів після поновлення перестрахування в січні 2023 року.

Місцеві та міжнародні комерційні страхові компанії, які надають поліси страхування майна та перерви в бізнесі для промислових клієнтів у регіоні, зіткнуться з претензіями, оскільки заводи та інфраструктура, включаючи аеропорти та порти, були серйозно пошкоджені. Fitch припускає, що ці покриття також значною мірою перестраховані.

Аналітики не очікують, що це суттєво вплине на катастрофічні облігації, оскільки ризик землетрусів, який вони покривають у регіоні, здебільшого обмежений районом Стамбула.

Вплив двох землетрусів на перестраховиків

У звіті AM Best підкреслюється, що рівень проникнення страхування в регіоні є відносно низьким порівняно з найбільш густонаселеними центрами в Західній Туреччині, підземні поштовхи відбулися на тлі тривалого періоду надзвичайної економічної нестабільності, яка, на думку рейтингового агентства, «суттєво послабила» кредитоспроможність місцевого ринку перестрахування.

З 2000 року страхування від землетрусів є обов’язковим для приватних будинків у межах муніципальних кордонів Туреччини та покривається національним турецьким пулом страхування від катастроф. TCIP було засновано в 1999 році після землетрусу в Мармарі. TCIP забезпечує захист від землетрусів лише для житлових будинків. Членство в пулі є обов’язковим для власників житлової нерухомості та покриває гарантовані суми до встановленого рівня.

Поліси розповсюджуються прямими страховими компаніями, які діють як посередники. Однак, незважаючи на те, що поліс є обов’язковим для житлових будинків, не існує жодного юридичного покарання за непокриття.

Хоча AM Best очікує, що зовнішнє перестрахування частково захистить баланси місцевих пере)траховиків від впливу останніх катастроф, трагічні події вплинуть на їхню збитковість. Показники проникнення суттєво відрізняються по країні, і вони нижчі в південно-східних регіонах країни, де сталися два нещодавні землетруси.

Відповідно до останнього опублікованого річного звіту TCIP, він показує, що перестрахове покриття, починаючи з 2021 року, мало нижню межу 5 мільярдів турецьких лір (0,4 мільярда доларів США станом на 31 грудня 2021 року) (без змін порівняно з попереднім роком), тоді як верхня межа становила 36,9 турецьких лир ($3,2 млрд) (порівняно з 32,2 млрд турецьких лир у попередньому році).

Перестрахові гіганти Munich Re та Swiss Re мали найвищі частки ризику в програмі ексцедентних збитків, а решту місткостей, як вважають, надають міжнародні перестраховики Європи, на лондонському ринку та на Бермудських островах.

Останні дані TCIP показують, що рівень обов’язкового страхування від землетрусів становить приблизно 52% у регіоні, який найбільше постраждав від останніх інцидентів. У результаті рейтингове агентство очікує, що, як і у випадку з попередніми стихійними лихами в країні, буде значна різниця між економічними та страховими збитками від двох землетрусів.

Незважаючи на ймовірність того, що міжнародні ринки перестрахування покриють частину збитків, ці події відбуваються в той час, коли перестраховики в Туреччині стикаються з надзвичайно складним операційним середовищем. Про це свідчить значна інфляція та ослаблення валюти.

Це погіршення економічних умов у країні суттєво збільшило ризики активів і страхування багатьох перестраховиків, що працюють у Туреччині, вплинувши на їх капіталізацію з поправкою на ризик.

TCIP не поширюється на комерційне майно, а страхування від землетрусів не є обов’язковим для підприємств. Проте ринкова практика полягає в тому, щоб страхування від землетрусів включалося в поліси, видані місцевими страховиками.  | Форіншурер