У перестраховиків агроризиків з'явилися нові можливості зростання у 2023 році


Згідно зі звітом Aon про динаміку ринку перестрахування за січень, незважаючи на важкі пролонгації договорів, перспективи сільськогосподарського бізнесу на 2023 рік виглядають дуже багатообіцяючими, з можливостями для зростання для перестраховиків, йдеться у звіті Important Global Business Risks for 2023.

На історично прибуткових ринках відбулися лише незначні зміни, але на деяких територіях умови погіршилися, зауважують аналітики Aon.

Ці зміни були спричинені величезними збитками перестраховиків у Бразилії у 2021 році, які відбулися та були кількісно визначені у 2022 році, постійним зростанням цін на сировинні товари та зміцненням долара США (див. TOP 30 Reinsurance Companies in the United States).

Дефіцит потужностей разом із виходом великого перестраховика та інших, які були змушені скоротити свої сільськогосподарські портфелі, також сприяли посиленню умов.

Пропорційна перестрахова місткість була дефіцитом, оскільки деякі перестраховики пропонували пропорційні програми лише на обмежених територіях.

Ті, хто продовжував підтримувати пропорційні програми, часто мали змогу покращити умови та виділили місткості лише в тому випадку, якщо змодельована маржа демонструвала розумне зростання з року в рік, йдеться у звіті Global Reinsurance Market.

Незважаючи на ці покращення, зазначив Aon, пропорційні договори перестрахування було важко заповнити, і на деяких територіях клієнтам доводилося зменшувати свій EPI, щоб забезпечити повне розміщення.

Крім того, сильний долар означав, що для США, найбільшого у світі ринку страхування врожаю, потрібно на 40% більше місткостей, ніж минулого року. Це призвело до того, що деякі перестраховики зменшили або навіть відмовилися від «буферів» лімітів Stop Loss на 2023 рік.

Відповідно до звіту, враховуючи тиск з боку перестраховиків і погані результати в минулі роки, первинні тарифи значно покращилися. Посилення умов, як-от збільшення стандартизованих франшиз і скорочення граничних продуктів/покриттів, також допомогло покращити початковий бізнес.

Пропоноване запровадження нових урядових схем покриття збитків катастрофи (Франція та Італія) допоможе зменшити волатильність і покращити результати, зазначив Aon.

На думку аналітиків, це означає, що перспективи для сільськогосподарського бізнесу виглядають дуже багатообіцяючими на 2023 рік із розширеними можливостями для перестраховиків для отримання прибутку та підвищення історичної маржі.

У багатьох пропорційних договорах були введені обмеження коефіцієнта збитків і положення про участь у збитках на 2023 рік, навіть якщо маржа вже була покращена завдяки початковим заходам андеррайтингу. Консолідація франшиз Stop Loss (збільшення) та уніфікованість ціноутворення (збільшення) надали перестраховикам більш стандартні пропозиції.

Було потрібно більше місткостей для покриття збільшених утримань, і за правильною ціною їх має бути достатньо для завершення всіх розміщень на базі Stop Loss, що дозволить перестраховикам створити більш збалансований і надійний світовий портфель. Більш пізні терміни оновлення повинні також дозволити перестраховикам розширити ці вже покращені портфелі. Про це свідчать деякі спеціалізовані перестраховики сільськогосподарських культур, які шукають ретро-потенціал, щоб збільшити частку своїх програм і скористатися перевагами жорсткіших ринкових умов.  | Форіншурер