Японські страховики збільшать страхові тарифи для СПГ-суден, які перетинають російські води


Японські страховики збільшать страхові тарифи для СПГ-суден, які перетинають російські водиЯпонські страховики планують збільшити страхові тарифи для суден, що перевозять скраплений природний газ (СПГ) та проходять через російські води.

Відповідно до звіту Nikkei, страхові платежі для таких суден можуть зрости приблизно на 80%. Починаючи з 12 мільйонів ієн, ціна страхування суден, що працюють на СПГ, може сягнути 20 мільйонів ієн.

Збільшення витрат на страхування може ще більше погіршити і без того напружений ринок СПГ, який, за прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, залишиться напруженим до 2023 року.

Серед страховиків одні з найбільших компаній загального страхування в Японії та Азії – Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance та Mitsui Sumitomo Insurance.

Російське вторгнення в Україну призвело до численних санкцій щодо російського експорту з НАТО та країн-союзників, включаючи Японію.

Деякі з найбільших японських страхових компаній продовжують надавати страхове покриття від військових ризиків після переговорів з перестраховиками та після тиску з боку японського уряду.

Страховики, включаючи Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance і Mitsui Sumitomo Insurance, раніше оголосили, що планують припинити надавити покриття за пошкодження суден і реквізиції, спричинені війною в російських водах.

Цей крок стався через те, що іноземні перестраховики все частіше відмовляються брати на себе ризики, пов’язані з росією через війну в Україні.

Але призупинення страхового покриття поставило під загрозу безперервність імпорту природного газу до Японії з проекту Сахалін-2 на Далекому Сході росії, який вважається життєво важливим для енергетичної безпеки країни.

Тому Агентство фінансових послуг Японії (FSA) і Агентство природних ресурсів і енергетики звернулися до національних страховиків з проханням продовжити покриття саме для рейсів до проекту «Сахалін-2».  | Форіншурер