Як перевірити страховий поліс онлайн за номером авто?


Як перевірити страховий поліс онлайн за номером авто?Сьогодні можна перевірити страховий поліс автоцивілки, що викликав сумнів, не тільки за його зовнішнім виглядом – наявності спеціального бланка з водяними знаками та печаткою, а й в онлайн-режимі, здійснивши перевірку у централізованій базі Моторного транспортного страхового бюро України (МТСБУ).

Що можна перевірити у базі МТСБУ?

  • чи дійсний договір внутрішнього або міжнародного («зелена картка») обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласників на певну дату за номером бланка поліса;
  • чи забезпечений транспортний засіб на певну дату за державним номером або VIN-кодом автомобіля та отримати дані про страховика, який видав поліс;
  • статус бланку поліса на певну дату за його номером (укладений договір/втрачений/зіпсований/не використаний/знищений).

Для того, щоб перевірити онлайн страхування за номером авто, необхідно:

  • зайти на офіційний сайт МТСБУ;
  • знайти розділ "для споживачів";
  • ввести в поле запиту номер авто чи серію та номер страхового поліса;
  • натиснути "пошук"

або перейти за цим посиланням та перевірити у базі МТСБУ.

Це максимально точна перевірка наявності страхового полісу за номером авто. Якщо система інформує про те, що такі дані відсутні, потрібно спробувати повторити свій запит, уважно перевіривши всі раніше введені дані.

Відсутність у базі необхідної інформації також може пояснюватися і тим, що дані до МТСБУ можуть вноситися страховиком із певною затримкою. Отже, у разі відсутності необхідних даних для того, щоб таки перевірити страховку за номерами, має сенс повторно звернутися із запитом до МТСБУ за кілька днів.

Але якщо полісу ОСАЦВ у базі МТСБУ не буде, це означає, що він не дійсний.

Крім цього, слід врахувати і те, що система МТСБУ може на один запит видавати кілька варіантів відповіді. Це зумовлено тим, що під одним державним номером можуть бути зареєстровані транспортні засоби різних категорій (наприклад, автобус та легковий автомобіль) або некоректністю внесення страховиком даних.

Перевірка полісу страхування за серійним номером

Це відповідне рішення для верифікації діджитал варіантів. Так не буде жодних складнощів, коли потрібно вводити довгу серію цифр. Для зазначеної перевірки потрібно відвідати той самий веб-ресурс, що й у попередньому способі, знайти розділ «перевірка автоцивілки», вибрати «поліс за номером». Далі необхідно вказати запитувану інформацію у полі, не використовуючи додаткові знаки.

Якщо він є справжнім, ви побачите його в базі МТСБУ. За фальшивим не вдасться отримати виплату, коли настане страховий випадок. Щоб уникнути проблем, краще оформлювати страховку в перевіреній та надійній страховій компанії.

Як перевірити страховку автіо за VIN-кодом?

Ви можете перевірити наявність страховки не тільки за держ. номером, але й за VIN-кодом — унікальним шифром, що складається з 17 цифр. У ньому міститься інформація про марку машини, її характеристики та рік випуску. Таблички з він-кодом зазвичай розташовані поруч із сидінням і під кріслом водія, а також під капотом, тобто, в місцях, що рідко пошкоджуються під час ДТП.

Використовуючи VIN-код, ви зможете отримати максимально детальну та правдиву інформацію в електронному кабінеті водія на сайті e-driver.hsc.gov.ua. Система надасть дані про наявність і термін дії страхового поліса. Враховуйте, що послуга є платною.

Для чого необхідно перевіряти авто на страховку?

Така потреба може виникнути в різних ситуаціях:

  • у зв’язку з високими цінами деякі українські водії вважають за краще купувати вживані автомобілі. Перед підписанням угоди важливо переконатися, що попередній власник оформив поліс на транспортний засіб;
  • у разі ДТП. Якщо інший учасник аварії стверджує, що у нього є поліс, не слід вірити на слово. Ви можете перевірити у базі наявність страховки;
  • якщо не пам’ятаєте термін дії свого поліса. Термін дії страховки — 1 рік. Тому через 11–12 місяців водієві необхідно оформити новий поліс. Однак багато автолюбителів (особливо новачки) не пам’ятають точну дату закінчення старої угоди. Перевірка страховки авто в електронній системі дозволить визначити, коли слід звертатися за покупкою нового поліса.

Це найпоширеніші випадки. Але є й інші ситуації, в разі виникнення яких виникає потреба в перевірці.  | Форіншурер