Як буде проходити індексація пенсій та соціальних виплат в Україні в 2023 році?


Які нововведення у пенсійному страхуванні чекають українців з 2023 року?Пенсії в Україні мають щороку індексувати з 1 березня. Це передбачено статтею 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Щоб дізнатися коефіцієнт підвищення, треба мати два показники: 50% рівня інфляції за минулий рік та 50% темпів зростання середньої зарплати за останні роки. Таким чином, орієнтовні розрахунки показують, що у 2023 році індексація пенсій мала б відбутися на цілих 22%. Приклад розрахунку: 30% інфляції + 14% темпів зростання зарплати 50% = 22%.

Ще восени в Мінсоцполітики запевняли, що індексація пенсій у 2023 році відбудеться. Однак виплати мають проіндексувати лише на 5 %. У бюджеті на 2023 рік коштів на виплату пенсій закладено більше, ніж у 2022 році. Це надавало певну надію, що гроші на індексацію є.

Однак нагадаємо, що перший заступник голови комітету ВРУ з питань соціальної політики Михайло Цимбалюк запевнив наше видання, що грошей на індексацію пенсій у бюджеті поки немає. За його словами, з цього приводу триває складна дискусія між різними гілками влади. Втім, посадовець переконаний, що врешті-решт питання буде вирішено позитивно.

Якщо ж уважно прочитати прикінцеві положення Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік», то можна з’ясувати, що дія згаданої статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» частково призупинена. Зазначається, що питання цьогорічної індексації має вирішити Кабінет Міністрів. Це означає, що тимчасово може бути змінено й сам порядок індексації (наприклад, її відсоток буде меншим, ніж передбачено законом), і терміни її проведення (наприклад, не 1 березня, а в іншому місяці). Те саме стосується й автоматичного перерахунку пенсій громадянам, які працюють, що зазвичай автоматично проводиться з 1 квітня.

Також на відкуп Кабінету Міністрів цього року віддано й інші питання. Тепер незрозуміло, як формуватиметься «пакунок малюка». Він був передбачений Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Вартість «пакунка» становила три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років (6816 грн).

Так само поставлено під сумнів право на безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій осіб. Зокрема, йдеться про осіб з інвалідністю, відповідно до Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», а також осіб, на яких поширювалась дія Законів України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» та «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні».

При цьому дія Закону «Про індексацію грошових доходів населення» призупинена на 2023 рік повністю. Цим законом, між іншим, визначалося питання індексації зарплат, стипендій, аліментів, соціальної допомоги тощо. Тобто якщо в питанні індексації пенсій ще є якась надія й ми все-таки чекаємо на відповідне рішення уряду, то в питанні індексації інших виплат надії немає, принаймні до припинення воєнного стану.  social.com.ua