Які нововведення у пенсійному страхуванні чекають українців з 2023 року?


Українці, яким виповнилося 60 років, зможуть вийти на пенсію з 1 січня 2023 до 31 грудня 2023, якщо зможуть накопичити 30 років страхового стажу, пише «Соціальна інформаційна платформа». Що змінилося останнім часом у сфері пенсійного страхування?

У грудні набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі в загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні» від 04.11.2022 № 2734-ІХ. Одним з його нововведень є те, що тепер, укладати угоду про добровільне страхування можна в застосунку «Дія».

Окрім цього, людина тепер може самостійно визначати, яку суму й коли сплачувати. Також внески можна сплачувати на користь третьої особи. Тобто батьки можуть сплачувати внески за дитину, яка поки навчається у виші й ще не працює. Або навпаки: дорослі син чи донька докуплять стаж своїм батькам, яким незабаром виповниться 60 років.

Ще одне нововведення — тепер угоду про добровільне страхування можуть укладати й люди, які працюють офіційно. Додаткові сплачені працівником внески впливають на коефіцієнт зарплати, який підставляється у формулу при розрахунку пенсії. Він збільшується, що в підсумку впливає й на розмір пенсії. Адже хороша пенсія залежить не лише від кількості стажу, а й від розміру зарплати.

І насамкінець, — кошти на пенсії можуть перераховувати благодійники. Тобто будь-хто може перерахувати кошти на користь конкретного пенсіонера. Це буде називатися персоналізований внесок. У такому разі 70% перерахованої суми виплатять пенсіонеру, а інші 30 % — зарахують до загального бюджету Пенсійного фонду.

Експерт зазначив, складно сказати, чи стануть нововведення популярними. Офіційна мета нового закону — спрощення механізму добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Тобто розширюється коло осіб, які мають право на таку послугу, а сам сервіс стає зручнішим і доступнішим. Але доволі складно прорахувати, чи дійсно вкладники від цього виграють у довгостроковій перспективі. Але в окремих випадках такі послуги дійсно можуть стати комусь у пригоді.   | Форіншурер