77% британських компаній мають страхування від кібератак. Опитування Mactavish


77% опитаних британських компаній мають страхування від кібератак. Опитування Mactavish Компанії Великобританії стикаються зі стрімким зростанням страхових премій у сфері кіберстрахування, спричиненим вищими виплатами у період підвищеного ризику кібератак.

Згідно результатів опитування Mactavish компаній з оборотом понад 10 мільйонів фунтів стерлінгів у різних галузях, включаючи технології, виробництво, авіаційний і морський сектори, будівельні та енергетичні компанії.

56% тих, хто віддав пріоритет кіберзахисту, сказали, що зростання витрат на кіберстрахування сприяло скороченню в інших сферах бізнесу.

Відповіді включали скорочення офісних витрат і бонусів персоналу до скорочення інших видів страхування, що вказувало на ширший вплив на профіль ризику британського бізнесу.

Опитування показало, що 77% опитаних компаній мають страхування від ризику кібератак. Це покращення порівняно з 2018 роком, коли лише 30% великих компаній мали кіберспеціальне страхове покриття.

Незважаючи на те, що підприємства вживають профілактичних заходів для запобігання ризикам кібератак, умови на ринку страхування у 2022 році є важчими, ніж у 2018 році, а це означає більш жорсткий андеррайтинг та обмеження страхового покриття.

Ціни на кіберстрахування зросли на 66% у третьому кварталі після пікового зростання на 102% порівняно з попереднім роком у першому кварталі 2022 року, зростаючи швидше у Великобританії, ніж на будь-якому іншому регіональному ринку.

Вплив глобальної кризи, війни в Україні та тривалого впливу пандемії означає, що профілі ризиків компаній змінилися, і важливо, щоб компанії відкоригували свої страхові поліси відповідно до цього, інакше вони зіткнуться з відсутністю захисту під час підвищеної вразливості.

Опитування також показало, що війна в Україні призвела до зростання побоювання компаній щодо серйозних збоїв у результаті кібератаки. Було виявлено, що 70% британських компаній бачать потенціал кібератаки в найближчі 12 місяців як «значний» або «дуже значний».

Крім того, майже всі (98%) респондентів визнали, що почуваються вразливими до кібератак як прямого впливу війни. Збої в роботі ІТ-систем, витоки даних і активізація програм-вимагачів або кібервимагання були названі відповідно найбільш актуальними проблемами.

Висновки звіту викликають особливе занепокоєння в період зростання премій з кіберстрахування та падіння впевненості в тому, що страховики виплатять у разі атаки, 25% опитаних компаній заявили, що вони не вважають, що їхній страховик виплатить у разі кібератаки.

Опитування показало, що основними перешкодами для впровадження є вартість страхування (56%), неадекватність страхового покриття (30%) і недовіра до виплат (25%), що може пояснити 23% компаній, які все ще працюють без кіберстрахування у 2022 році.

Порівняно з 2018 роком, бізнеси на 84% частіше страждають від кібератак, ніж чотири роки тому.

Кількість кібератак зростає – 79% респондентів стали жертвами однієї за останні 12 місяців, причому 50% цих атак призвели до втрати даних або доходу.  | Форіншурер