Fitch зберігає свій «нейтральний» прогноз щодо глобального сектору перестрахування


Fitch Ratings опублікувало звіт, згідно з яким маржа андеррайтингу перестраховиків після ретроцесії зросте в середньому на 4 відсоткові пункти в 2023 році.

Fitch зберігає свій «нейтральний» секторальний прогноз для глобального сектору перестрахування, оскільки зазначає, що ця точка зору врівноважує сильнішу андеррайтингову маржу з ризиками, пов’язаними з макроекономічною невизначеністю, високою інфляцією збитків і зростанням вимог у зв’язку зі стихійними лихами, викликаними зміною клімату.

Глобальна індустрія перестрахування досягла переломного моменту під час поновлення договорів у січні 2023 року, оскільки їхня переговорна сила щодо своїх цедентів істотно змінилася на користь перестраховиків. Сектор перестрахування ризиків нерухомості та спеціалізовані лінії вийшли на жорсткий андеррайтинг та підвищення тарифів.

Жорсткі ринки, безпрецедентна одночасність сейсмічних змін у макроекономічному середовищі, висока геополітична невизначеність, стабільно високі вимоги до стихійних лих та обмеження перестрахових місткостей призвели до різкого підвищення тарифів.

Зростання тарифів на 20-60% спостерігався на більшості ринків нерухомості, які постраждали від стихійних лих протягом 2021 і 2022 років. Після урагану Ян ціни в США навіть подвоїлися.

Російсько-українська війна призвела до зростання тарифів на 50% або більше в постраждалих спеціалізованих лініях, таких як політичні ризики та авіакосмічна промисловість.

За оцінками Fitch, сукупний обліковий капітал перестраховиків скоротився приблизно на 15% у 2022 році в основному через зниження їхніх портфелів з фіксованим доходом через зростання процентних ставок.

Це посилить дисципліну андеррайтингу перестраховиків, незважаючи на те, що вищі процентні ставки матимуть нейтральний або позитивний вплив на економічний і регулятивний капітал у 2022 році.  | Форіншурер