Підвищення ставок в 2022 році сприяло прибутковості інвестиційних портфелів страховиків життя


Підвищення ставок в 2022 році сприяло прибутковості інвестиційних портфелів страховиків життяПідвищення процентних ставок було в основному сприятливим для інвестиційних портфелів страховиків життя, що сприяло збільшенню прибутку від інвестицій, оскільки ставки реінвестування перевищують прибутковість балансу.

Згідно з оцінками Fitch Ratings, зростання ставок відіграло значну роль у пом’якшенні макроекономічних перешкод, волатильності ринку та підвищеної ймовірності легкої рецесії у 2023 році.

Очікується, що у 2023 році знецінення портфелів дещо зросте, але збитки залишаться прийнятними для більшості класів активів. Дохід від альтернативних інвестицій продовжить нормалізуватися порівняно з рекордними результатами в 2021 році. Зростаюча роль менеджерів з альтернативних інвестицій (ILS) у галузі страхування життя була здебільшого нейтральною для страховиків.

Основні показники кредитування залишаються сильними, з покриттям процентів і кредитним плечем на рівнях до пандемії, хоча ринкова волатильність є значною, а галузь має значні нереалізовані збитки за портфелями з фіксованим доходом.

Макроекономічна нестабільність і посилення рецесійного тиску кинуть виклик ринковій прибутковості, зменшуючи дохід від інвестицій зі змінною ставкою та дохід на основі комісій.

Страховики продовжували збільшувати ризики для менш ліквідних, більш езотеричних класів активів, таких як приватні розміщення та комерційні іпотечні кредити, у пошуках прибутку та отримання премій за неліквідність під час стабільно низьких ставок, зберігаючи при цьому 94% портфелів інвестиційного рівня.

Ліквідність на кредитних ринках спочатку знизилася під час пандемії COVID-19, оскільки очікування дефолту зросли, розширивши кредитні спреди та спричинивши оппортуністичні покупки.

Fitch попереджає, що поєднання регуляторних та бухгалтерських змін і складних макроекономічних умов спричиняє серйозні зміни в продуктових стратегіях зі змінами в конкурентному середовищі, які можуть мати довгострокові кредитні наслідки для страхової галузі.

Можливості інвестицій в умовах нестабільності ринку частково залежатимуть від класу активів, структури продукту та позиціонування прибутковості.

Fitch зазначив, що страховики зосереджуються на ліквідності та капіталі, часто купуючи портфелі активів вищої якості на тлі зростання рецесійного тиску.  Beinsure.com