Ірландія звільнить власників електросамокатів від обов’язкового страхування. Страховики проти


Ірландія звільнить власників електросамокатів від обов’язкового страхування. Страховики протиУряд Ірландії планує пом’якшити правила щодо електросамокатів, зокрема звільнити їх від обов’язкового страхування, у рамках пакету заходів із стимулювання їх використання.

Не буде нижчого вікового обмеження для їх використання, і уряд Ірландії не встановлюватиме обов’язкових податкових, ліцензійних або страхових вимог щодо будь-якого електровелосипеда чи електросамоката, здатного розвивати швидкість до 25 км/год. Це означає, що водії та пішоходи не зможуть претендувати на страхове відшкодування, якщо власники елекроскутерів чи самокатів заподіяли шкоду чи травму.

Уряд хоче заохотити більше людей використовувати електровелосипеди та електроскутери як засіб для зменшення забруднення, пропаганди здорового способу життя та зменшення трафіку на дорогах Ірландії, особливо в перевантажених міських центрах, таких як Дублін і Голвей. Новий закон був запропонований на початку цього року, але навряд чи набуде чинності раніше 2023 року.

Електричні скутери, які все частіше можна побачити на міських вулицях, часто рекламують як майбутнє міської мобільності, і тому вони представляють як можливості, так і додатковий виклик для страховиків. Вони є об’єктами численних судових процесів по всьому світу і часто перебувають у сірій зоні законодавства.

Позиція Ірландії буде розглядатися як відносно м’який підхід, який надає пріоритет активному способу життя та перевагам декарбонізації електросамокатів. Але нові статистичні дані з Великобританії водночас викличуть питання у страховиків про наслідки для їхнього бізнесу та можуть потенційно залишити власників автомобілів без виплат, якщо їхню машину пошкодить водій скутера.

Останні події вписуються в широку дискусію на континенті щодо правового та податкового статусу таких транспортних засобів.

Деякі європейські країни вимагають страхування для водіїв електросамокатів, включаючи Францію, Німеччину, Данію та Нідерланди, але Ірландія більше нагадує Бельгію, де правила щодо електросамокатів також м’які. Бельгія також не встановлює мінімальний вік для використання електросамокатів у громадських місцях.  | Форіншурер