Страхова Група PZU підвела підсумки 9М2022 року: премії перевищили 4 млрд євро


Страхова Група PZU підвела підсумки 9М2022 року: премії перевищили 4 млрд євроРозмір страхових премій, зібраних Страховою Групою PZU за 9 місяців 2022 року перевищив 4 млрд євро. Тільки в третьому кварталі динаміка підписаної премії була найвищою за рік завдяки стрімкому зростанню продажів продуктів майнового страхування та інших видів особистого страхування.

Прибуток, належний акціонерам материнської компанії, наростаючим підсумком склав 427 млн євро. Рентабельність власного капіталу (ROE) за підсумками трьох кварталів досягла рівня 17,5%.

- "В третьому кварталі цього року у Польщі ми збільшили обсяг надходжень валової підписаної премії у майновому страхуванні та інших видах особистого страхування до 747 млн євро, тобто на 12,1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Загальний обсяг продажів за три квартали наростаючим підсумком склав 2,7 млрд євро, що означає зростання на 8,6% рік до року. Ми досягли зростання продажів у корпоративному страхуванні, а також в сегменті КАСКО. Водночас у третьому кварталі цього року ми значно підвищили рентабельність у майновому страхуванні, незважаючи на більш високу частоту збитків та зростання їх розміру. Завдяки результатам, досягнутим у майновому страхуванні, загальна підписана премія Групи PZU за три квартали перевищила 4 млрд євро, збільшившись на 4,3% рік до року. Макроекономічна ситуація в світі, спричинена війною в Україні, створює дуже складні умови для бізнесу, в тому числі і для нашого. За таких обставин результати, досягнуті Групою PZU, слід вважати переконливими та такими, що мають під собою міцне та надійне підґрунтя. Це є доказом того, що обраний нами шлях до безпечного та стабільного зростання, підкріпленого солідним власним капіталом та послідовною диверсифікацією, при збереженні розвитку та високої прибутковості основного бізнесу, є правильним. Це дозволяє нам досягти амбітних цілей, визначених у стратегії, незважаючи на складні економічні умови", - зазначає Беата Козловська-Хила, Голова Правління PZU SA.

Розвиток основної діяльності

У третьому кварталі цього року загальна підписана премія в Групі PZU склала 1,36 млрд євро (+ 8,2% рік до року), а чисті виплачені відшкодування та виплати – близько 839 млн євро (+0,9%). Динаміка зростання продажів страхових полісів була найвищою за рік.

В автотранспортному страхуванні підписана премія у третьому кварталі зросла на 8,6%, і це найкращий результат за останні п’ять років, незважаючи на тенденцію зниження цін на обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Таке зростання стало можливим завдяки стрімкому – у третьому кварталі на 18,7% рік до року – росту продажів КАСКО, чому сприяли як високі показники пролонгацій і кількості нових договорів, так і більш висока вартість застрахованих транспортних засобів.

В інших видах страхування зростання підписаної премії у третьому кварталі склало 18,1%, у сегменті корпо аж 56,3%. Продажі зросли в тому числі у таких сегментах: страхування житла, малих і середніх підприємств, дотаційне сільськогосподарське страхування, страхування від втрати прибутку (включно зі збитками внаслідок пошкодження обладнання), КАСКО суден і залізничних транспортних засобів у корпоративному сегменті.

У страхуванні життя стабільно зростала премія в сегменті групового та індивідуального страхування – в третьому кварталі 2022 року збільшилась на 2%, незважаючи на пандемію.

- "За три квартали цього року результат по найважливішому для нас груповому та індивідуальному страхуванню склав 183 млн євро, зрісши на 16% рік до року. Ми поступово повертаємося до високих прибутків, які фіксувались у період перед пандемією", – пояснює Александра Агатовська, Голова Правління PZU Życie SA Жицє СА.

Зростання на стратегічних ринках

Група PZU продовжує стрімкий розвиток у ключових сферах, визначених у своїй стратегії на 2021-2024 роки. Доходи від медичного страхування за даними трьох кварталів цього року збільшились на 17% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 2 млн євро. Кількість договорів медичного страхування у всій Групі PZU зросла до 3,17 млн, тобто на 8,9% рік до року.

У третьому кварталі 2022 року Група ПЗУ послідовно розвивала численні екосистеми продуктів і послуг. У серпні спільно з голландським стартапом запропонувала клієнтам групового страхування мобільний додаток SkinVision, який дозволяє виявляти ракові ураження шкіри. Програма PZU «Хвилина для шкіри» отримала численні нагороди в Польщі та в усьому світі. Наприкінці вересня PZU стало першим страховиком у Центральній та Східній Європі, який впровадив додаток на основі штучного інтелекту для обслуговування збитків при страхуванні домашнього рухомого майна – систему AiHome, розроблену спільно зі шведським стартапом.

Третій квартал 2022 року також ознаменувався подіями, важливими для реалізації стратегії ESG Групи PZU. Наприклад, страховик приєднався до Глобального договору ООН (United Nations Global Compact) – найбільшої у світі ініціативи підтримки бізнесу відповідно до принципів сталого розвитку. Також завершено процес переїзду головного офісу Групи PZU до нової локації за адресою Рондо Дашинського, 4 у Варшаві. Це важливий елемент заходів як стосовно навколишнього середовища, оскільки PZU Парк є найзеленішою та найбільш екологічною офісною будівлею у Варшаві, так і стосовно корпоративного управління, оскільки переїзд був тісно пов’язаний з переходом Групи PZU на гібридну модель роботи.

У липні 2022 року PZU SA було відзначене Економічною нагородою Польського радіо і посіло перше місце цього престижного рейтингу в категорії «Якісне управління». Комісія, до складу якої входять відомі економісти, оцінила компанію за досягнення відмінних фінансових результатів з належною увагою до питань сталого розвитку. У вересні 2022 року редакція газети «Rzeczpospolita» відзначила PZU першим місцем у рейтингу «Найважливіших компаній для Польщі» у фінансовому секторі. Аналітики враховували, зокрема, вплив компаній на зростання ВВП, новаторство та соціальний розвиток.  | Форіншурер