В росії хочуть об'єднати системи обов'язкового та добровільного медичного страхування (ОМС та ДМС)


В росії хочуть обВ росії хочуть об'єднати системи обов'язкового (ОМС) та добровільного (ДМС) страхування. Представник міністерства фінансів підтвердив, що ця ініціатива розглядається.

Мінфін обговорює ініціативу з ринком, заявив представник Всеросійського союзу страховиків (ВСС). Влада вважає логічним не стільки об'єднання, скільки доповнення обов'язкової системи добровільної (зараз обидва принципи страхування існують паралельно). Мінфін планує, що адмініструванням загальної системи займатимуться страховики, але лише ті, які використовують максимально клієнтоорієнтований підхід та забезпечують контроль за якістю медичних послуг.

Мінфін обговорював, як саме інструменти ОМС та ДМС можуть доповнювати один одного та приносити користь у форматі спілкування експертних груп на майданчику ВСС. Передбачається, що громадянин зможе оплачувати платні послуги у поліклініках за допомогою полісу ДМС, а не власних коштів.

Обговорення доповнюючих ОМС програм триває постійно з 2014 року. Раніше з ринком обговорювалися різні конфігурації, яка з них буде прийнята та увійде до проекту – відповісти поки що складно.

Наразі системи ДМС та ОМС існують паралельно і практично не перетинаються, а в певному сенсі навіть конкурують, кажуть страховики. Поліс ДМС покриває більшість послуг або їх можна придбати за готівку – ринок вже так працює і цей формат добре доповнює ОМС.

Модель медичного страхування, що обговорювалася всі ці роки, передбачала формування програм ДМС, які будуть доповнювати, але не дублювати систему ОМС, додавати ризикові елементи в систему і покращувати сервісні пропозиції клієнту. Це, з одного боку, дозволить розширити доступність медичної допомоги населенню, з іншого – забезпечити єдиний контроль якості.

Ряд питань залишаються незрозумілими: чи співіснування ДМС і ЗМС в єдиній системі працюватиме і у зворотний бік – чи зможе громадянин отримати допомогу по полісу ОМС у приватній клініці. Не зрозуміло, як у разі «надбудови» ДМС над ОМС здійснюватимуться витрати, чи зміниться покриття полісів ДМС і, як наслідок, премія зі страховки.

Якщо це будуть різні системи, жодні гроші «змішуватись» не можуть. Варіантів може бути багато – як один страховик, який виконує роботу з ОМС та ДМС, так і багато страховиків, як це працює зараз. Основною проблемною зоною залишається розмежування послуг, що надаються за ДМС та ОМС.  | Форіншурер