Американська страхова група AIG тікає з росії та продає свою дочку «АІГ» екс-топ-менеджерам Russia Partners


Американська страхова група AIG тікає з росії та продає свою дочку «АІГ» екс-топ-менеджерам Russia PartnersАмериканська страхова група AIG продала свою дочірню компанію АІГ російським інвесторам. Експерти вважають, що, як і інші російські страховики з іноземним капіталом, компанія продала з великим дисконтом. При цьому вони не виключають, що це може бути покупка з метою перепродажу.

American International Group 19 грудня оголосила про продаж дочірньої компанії "АІГ Страхова компанія" ("АІГ") інвесторам, які раніше займали керівні позиції в інвестиційному фонді Russia Partners, і про майбутній ребрендінг - компанію планується перейменувати на "Гардію". При цьому нинішній менеджмент та колектив страховика продовжать роботу. Ціна угоди не розкривається.

Група AIG займає лідируючі позиції на світовому ринку страхування та працює у росії з 2004 року. Компанія пропонує програми особистого та майнового страхування, страхування життя, пенсійне страхування і т. д. На російському ринку «АІГ» переважно займалась страхуванням великих ризиків, які перестрахування в компаніях материнської групи. За підсумками 2021 року страхова компанія «АІГ» посідала 46-е місце.

2022 року вже кілька страхових компаній з іноземним капіталом змінили власника у росії через санкції США та ЄС, а також війну, російський терор та агресію щодо України:

  • Група «Інтерос» у квітні в рамках угоди з купівлі Росбанку придбала СК «Сосьєте Женераль Страхування» та «Сосьєте Женераль Страхування життя» (тепер «РБ страхування» та «РБ страхування життя»).
  • У травні швейцарська Zurich Insurance Group передала свій російський бізнес топ-менеджерам російської компанії.
  • Компанія "Інтерхолдинг" у липні домовилася про купівлю пакету "50% + 1 акція" у дочірніх страхових компаніях Allianz Group.

Компанія Russia Partners — дочірнє підприємство Siguler Guff&Company, багатопрофільної компанії з управління прямими інвестиціями капіталу корпоративних та публічних фондів. На початок 2014 року сумарні капіталовкладення під управлінням Russia Partners склали понад $1 млрд.

Експерти вважають, що ціна угоди була невисокою. У разі продажу російської компанії власниками зі США та Європи доведеться врахувати практику, що склалася, угод купівлі-продажу, що затверджуються на урядовій комісії з іноземних інвестицій. Відповідно, можна говорити про верхню межу ціни на рівні 50% останньої оцінки або одного-трьох значень EBITDA. Акціонерний пакет міг бути переуступлений інвестору з великою знижкою через терміновість виходу іноземних інвесторів.  | Форіншурер