Страховики Європи проти нових регуляцій та Директиви про оздоровлення та врегулювання IRRD


Страховики Європи проти нових регуляцій: у відповідь на пропозицію Європейської Комісії щодо Insurance Recovery and Resolution Directive (Директива про оздоровлення та врегулювання, IRRD), Insurance Europe оприлюднила відповідь, в якій наголошується, що наразі немає реальної потреби у створенні такого регуляторного середовища.

«Insurance Europe не вважає необхідним розробляти таке розширене середовище (аналогічна Директива існує для банківської сфери) для страховиків», - зазначається у заяві об’єднання. «Якщо все ж таки Директива має бути прийнята, вона повинна бути належним чином пристосована до специфіки страхового сектору та враховувати конкретні характеристики різних національних ринків ЄС».

Insurance Europe також заявила, що пропозиції Єврокомісії щодо змісту IRRD потребують «суттєвих змін», щоб запобігти підпорядкуванню європейських страховиків та споживачів страхових послуг «непотрібним, більшим та дорожчим регуляторним навантаженням».

Що таке IRRD?

IRRD була запропонований Європейською комісією 22 вересня 2021 року. Вважається, що запланована Директива допомогла би страховим регуляторним органам підтримувати фінансову стабільність галузі, захищати страхувальників, забезпечити безперервність критичних функцій страховиків та перестраховиків та захищати публічні фонди. Це планувалось зробити, надаючи нагляду всебічні та ефективні механізми для боротьби зі збоями в роботі страхових та перестрахових компаній на національному рівні, а також для домовленості про співпрацю для вирішення транскордонних проблем.

Які ключові позиції Insurance Europe щодо IRRD?

Об’єднання хоче, щоб наступні зміни були відображені в IRRD, якщо Європейська комісія рухатиметься вперед із запровадженням цього середовища:

• Переконатись, що документ відображає національні особливості, та відповідає поточному законодавству та юридичним формам роботи страховиків
• Документ повинен мати чітко визначений обсяг вимог, встановлених на основі ризик-орієнтованого підходу
• Забезпечити безперебійну взаємодію з вже передбаченим Solvency II ланцюгом заходів наглядового втручання.

Insurance Europe також порадила Комісії уникати наступного:

• Введення непотрібних нових заходів наглядового втручання
• Вимагати створення нових спеціалізованих регуляторних органів
• Запроваджувати вимоги щодо механізмів гарантування на рівні національних фондів гарантування.

Ще раніше Insurance Europe заявляла, що регуляторні вимоги до банківського сектору не повинні поширюватись на страхову галузь без врахування її специфіки.

Позицію щодо необхідності ослаблення регуляторного тиску поділяє і Великобританія – міністр у справах City Эндрю Гриффіт заявив про необхідність реформи нагляду над фінансовими ринками та перегляду вимог Євродиректив в бік їх пом’якшення.

Зокрема, планується перегляд Євродирективи Solvency II для вивільнення капіталу страховиків, який інвестуватиме в інфраструктурні та інші важливі проекти по всій країні.  | Форіншурер