Британські страховики автотранспорту та майна прогнозують значні збитки у 2023 році


Британські страховики автомобілів і будинків очікують цього року найбільших річних збитків за більш ніж десятиліття, подальші збитки прогнозуються і у 2023 році.

EY заявляє, що, незважаючи на прибутковий 2021 рік, як автострахувальники, так і страховики будинків очікують великих збитків у 2022 році через зростання інфляції та падіння премій.

За прогнозами, у 2022 році чисті комбіновані коефіцієнти (NCR) досягнуть 115% на ринку автострахування та 116% для страховиків житла, що буде найгіршим результатом за більш ніж десятиліття. Подальші збитки очікуються в 2023 році з прогнозованим показником NCR 114% для компаній зі страхування автомобілів і 109% для компаній зі страхування житла.

У 2023 році очікуються подальші збитки в обох напрямках діяльності, але в меншій мірі, оскільки підвищення тарифів забезпечить певну компенсацію інфляції. Для споживачів прогнозоване підвищення страхових тарифів у 2023 році як для полісів страхування автомобіля, так і для житла додасть у середньому 66 і 75 фунтів стерлінгів відповідно до річних витрат на страхування.

У 2021 році ринок автострахування Великобританії досяг 97% прибутку від андеррайтингу в основному завдяки факторам, пов’язаним з пандемією, включаючи низький рівень поїздок на роботу і назад, що призвело до меншої кількості претензій. Однак очікується, що сектор очікують збитки цього та наступного року.

EY прогнозує, що NCR за 2022 рік буде збитковим на 115% – це найгірший рік з 2010 року, коли він становив 119%, – і 114% у 2023 році.

Очікується, що витрати на позовні вимоги, які вже зростали протягом останніх кількох років через проблеми з ланцюгом поставок, пов’язані з пандемією, у 2022 році зростуть ще більше, оскільки зростання цін на матеріали, робочу силу та енергію вплине на інфляцію.

Крім того, премії знизилися на 5% на початку 2022 року після впровадження реформи ціноутворення FCA, і хоча вони згодом зросли протягом року, це підвищення відстало від інфляції.

EY очікує, що у 2022 році середні персональні премії за автомобільні перевезення залишаться в основному незмінними – прогнозується лише незначне зростання на 1 фунт стерлінгів порівняно з попереднім роком. Однак у майбутньому очікується, що премії різко зростуть, оскільки інфляційний тиск поширюється на витрати на позовні вимоги, що призведе до зростання на 15% (£66 за поліс) у 2023 році.

Страховики автотранспортних засобів чекають серйозних проблем. Незважаючи на те, що споживчі премії зросли після змін у правилах ціноутворення на початку цього року, вони все ще значно нижчі за рівень, необхідний для того, щоб не відставати від інфляції. Це означає, що не тільки 2022 рік майже напевно буде збитковим, але й 2023 рік також, враховуючи, що бізнес, запланований на цей рік, мав відносно низькі показники.

Прогнозується, що британські страховики житла зазнають значних збитків у 2022 році на рівні 116% NCR – це найнижчий рівень з 2007 року, коли NCR становив 118%. Найзбитковішим піком за останні 15 років сприяли висока інфляція, поганий рік для спаду після дуже сухого літа, частота позовів, що відновлюються після пандемії, і зниження премій після впровадження цінових реформ FCA 1 січня 2022 року.

Очікується, що 2023 рік також буде збитковим, але в меншій мірі, з прогнозом значного зростання премії наступного року. Незважаючи на те, що галузь все ще знаходиться в мінусі, очікується, що вона завершить 2023 рік із покращеним показником NCR у 109%, незважаючи на високу прогнозовану інфляцію, яка триватиме протягом наступного року.

Нещодавнє посушливе літо, ймовірно, призведе до більшої кількості заяв про осідання грунту у другій половині 2022 року та в 2023 році, з очікуваним збільшенням на 69% у 2022 році в порівнянні з попереднім роком.

Впровадження реформи ціноутворення FCA, згідно з якою фірми зобов’язуються стягувати з нових клієнтів таку саму суму, як і з нових клієнтів, призвело до зниження тарифів: за перші два квартали 2022 року середні премії впали на 5% і 7% відповідно порівняно з попереднім роком. Хоча премії за новий бізнес зросли, цього було недостатньо, щоб компенсувати зменшення премій після пролонгацій.

EY прогнозує, що премії зростуть на 6% до кінця цього року. А в 2023 році, за прогнозами, вони зростуть на 30%, додавши 75 фунтів стерлінгів до середнього полісу – загалом середні поліси зросли б на 103 фунти з кінця 2021 року.

У міру того, як ми наближаємося до холодної погоди, проблеми залишаються, посилюючись кризою цін на електроенергію, яка, ймовірно, призведе до того, що цієї зими більше будинків буде менше опалюватися, що може призвести до замерзання труб і подальшого зростання витрат на пошкодження та ремонт.

Дивлячись у майбутнє, страховики житла повинні будуть розглянути, як змінюються будинки у Великобританії, і відобразити це у своїй практиці андеррайтингу та ціноутворення.

Як індустрія страхування житла, так і автострахування, безумовно, стикається зі значними проблемами, а також із можливостями, і їм потрібно буде переглянути та змінити свої операційні моделі, якщо вони хочуть досягти прибутковості в найближчі роки. Інфляція є постійною проблемою в поточному макроекономічному середовищі, і, ймовірно, залишатиметься такою ще деякий час, і страховикам потрібно буде впоратися з цим, водночас вирішуючи інші важливі проблеми, такі як цифрова трансформація та ESG, якщо вони хочуть залишатися конкурентоспроможними.  | Форіншурер