Збитки страховиків від природних катастроф за 2016-2022 роки склали $630 млрд


Збитки страховиків від природних катастроф у світі за 2016-2022 роки склали $630 млрдЗагальна сума страхових виплат, пов’язаних із ураганом «Ян», на основі даних європейських, американських і бермудських страхових компаній, наближається до позначки в 20 мільярдів доларів, але з огляду на найбільші оцінки промислових збитків від шторму в 70 мільярдів доларів, може виникнути розрив у приблизно 50 мільярдів доларів із розкритих на даний момент збитків, повідомляє JP Morgan.

Аналітики досліджують оцінки збитків від урагану Ян майже через два місяці після того, як шторм торкнувся узбережжя Флориди. Ураган «Ян» обрушився на сушу як сильний шторм категорії 4, принісши надзвичайно сильні та руйнівні вітри, а також інтенсивні опади та штормовий нагін у штаті Флорида.

Хоча потрібен деякий час, перш ніж повний масштаб збитку та остаточний удар для галузі перестрахування будуть належним чином зрозумілі, галузеві оцінки вказують на збиток у розмірі від 50 до 70 мільярдів доларів, що робить цю подію другою за вартістю катастрофою в історії для ринку.

Поки що найбільші збитки, пов'язані з Яном, повідомили Berkshire Hathaway ($3,4 млрд), Citizens Property Insurance ($2,6 млрд), Munich Re ($1,7 млрд), Swiss Re ($1,3 млрд) і Universal Insurance ($1 млрд). Разом ці страховики оприлюднили збитки на суму близько 10 мільярдів доларів, а інші, зокрема Chubb (975 мільйонів доларів), Zurich (550 мільйонів доларів), Allstate (366 мільйонів доларів), повідомили теж про збитки приблизно на 10 мільярдів доларів і PartnerRe ($300 млн) (див. TOP 50 Largest Insurance Companies).

«Враховуючи, що загальна сума розкритих претензій на даний момент становить 20 мільярдів доларів, все ще існує розрив у 30-50 мільярдів доларів від розгляду оцінок збитків галузі», — кажуть аналітики.

Оскільки сезон звітності за третій квартал 2022 року завершився, дефіцит до 50 мільярдів доларів, на який звернув увагу JP Morgan, є цікавим. Ринок майнового страхування у Флориді має деякі унікальні проблеми, які не були повністю вирішені, незважаючи на законодавчі зусилля, тому, можливо, прогалина є місцем, де всі очікувані судові процеси, соціальна інфляція та інфляційні наслідки компенсації збитків вступають у гру.

Наприкінці звітного року на початку 2023 року буде цікаво побачити, чи відбудуться серйозні коригування вибору збитків від страховиків і перестраховиків у зв’язку з ураганом «Ян», чи оцінки розробників моделей ризику почнуть тенденцію до нижчих меж оцінок.

Аналіз JP Morgan показує, що навіть за нижньої межі діапазону, тобто 50 мільярдів доларів, Ян буде другим найдорожчим ураганом усіх часів, поступаючись лише 90 мільярдам доларів (з поправкою на ціну 2021 року), викликаним ураганом Катріна в 2005 році, і попереду урагану «Ірма» 2017 року, який спричинив збитки галузі на 37 мільярдів доларів (з поправкою на ціни 2021 року).

Але цього року страховикам і перестраховикам довелося впоратися не лише з Яном, оскільки повені в Австралії, град у Франції та тайфун Нанмадол також додали збитків протягом року.

У світлі цього JP Morgan тепер оцінює, що застраховані збитки від природних катастроф у 2022 році становитимуть від 120 до 130 мільярдів доларів, що зробить його четвертим найдорожчим роком за всі часи.

«Включно з 2022 роком застраховані збитки від природних катастроф за останні шість років склали ~630 мільярдів доларів, що значно вище, ніж за попередні шість років (~410 мільярдів доларів)», — кажуть аналітики.  | Форіншурер