Уряд Великобританії обіцяє скасування деяких правил ЄС для страховиків щодо Solvency II


Уряд Великобританії обіцяє скасування деяких правил ЄС для страховиків щодо Solvency IIУряд Великобританії отримав схвалення від страхової та перестрахової індустрії після того, як канцлер Джеремі Хант пообіцяв, що скасування певних правил ЄС у реформах Solvency II розблокує десятки мільярдів фунтів стерлінгів інвестицій у низку секторів.

У довгоочікуваній осінній заяві уряду після неспокійного періоду для економіки Британії канцлер зобов’язався перетворити країну на «найбільш інноваційний, динамічний і конкурентоспроможний глобальний фінансовий центр».

Частина цієї мети включатиме розблокування мільярдів фунтів стерлінгів від страхових компаній шляхом адаптації нормативної бази фінансових послуг до нової позиції Великобританії поза ЄС.

Це включатиме зміни в маржі ризику для фірм, що займаються довгостроковим страхуванням життя, і розширення критеріїв відповідності «коригування відповідності».

Ці плани були схвалені лідерами Асоціації британських страховиків (ABI), зокрема, генеральним директором ABI Ханною Гургою, яка зазначила, що зміни в Solvency II дозволять британським страховикам відігравати «ще більшу роль» у плані підвищення рівня уряду при переході до чистого нуля.

«Значна реформа правил створює потенціал для індустрії інвестувати понад 100 мільярдів фунтів стерлінгів у наступні 10 років у продуктивне фінансування, таке як соціальна інфраструктура Великобританії та постачання зеленої енергії, забезпечуючи при цьому дуже високий рівень захисту для власників полісів», – сказала Гурга.

У ширшому плані це сприятиме розвитку процвітаючої та конкурентоспроможної галузі, яка в кінцевому підсумку принесе користь економіці Великобританії, навколишньому середовищу та клієнтам.

Заплановані реформи Solvency II були «кроком у правильному напрямку для страхового сектора», і, за оцінками, вони могли б розблокувати до 35 мільярдів фунтів надлишкового капіталу.

Зміни встановлюють розумний баланс, щоб забезпечити додаткові інвестиції та покращити внутрішню конкурентоспроможність, водночас гарантуючи, що регулятор має достатні повноваження для ретельного контролю за прийняттям рішень та захисту страхувальників.

Удосконалення коригування Solvency II Matching Adjustment може допомогти збільшити інвестиції в майбутнє, якщо вони йдуть рука об руку з правильними процесами та наглядом.

Аналітики RBC Capital Markets також погодилися, що результат реформ є «позитивним» для сектору страхування життя Великобританії, враховуючи збережену пропозицію щодо зниження маржі ризику на 60-70%, посилення критеріїв прийнятності інвестиційних активів і, що важливо, відсутність змінити на методика розрахунку фундаментального розкиду.

Хоча початкове вивільнення капіталу може бути не суттєвим, збільшення прибутку, доступного сектору на постійній основі, є позитивним для вже конструктивного погляду на сектор. Страховики вважають, що наявність нижчої вимоги до капіталу може призвести до того, що страховики зберігають поступово більший ризик довголіття (наразі 90-100% перестраховано).

Це позитивно, оскільки очікується, що підвищення довголіття у Великобританії сповільниться, і страховики ще не оновили свої моделі, щоб відобразити це.  | Форіншурер