Українці часто стають жертвами шахраїв при автострахуванні в Польщі. Що треба знати при купівлі страховки?


Українці в Польщі через незнання законів часто стають жертвами шахраїв при автострахуванніУкраїнці в Польщі через незнання законів все частіше стають жертвами шахрайських дій при страхуванні авто. Часто українцям пропонують поліси на транспортний засіб на 1-2 місяці. Така практика порушує закон та загрожує серйозними наслідками, пише видання inPoland.

Часто до редакції звертаються громадяни України, які стають жертвами страхових шахраїв. Потерпілі «купуються» на привабливі оголошення «страхових агентів», які пропонують дешеві поліси обов’язкового цивільного страхування авто на 6 місяців.

Так, один потерпілий зв’язався з посередником (виявилось, що це громадянин України) через месенджер, домовився про умови та оплатив вартість поліса. Посередник відправив йому в електронній формі документи у приватні повідомлення.

Пізніше він отримав листа з Фонду гарантійного страхування (UFG) з повідомленням, що в їх системі не має інформації про наявність страховки на авто за період з січня 2022 року до 8 липня 2022 року. Фонд просив підтвердити наявність полісу за цей період і попередив, що в разі відсутності, може накласти штраф у розмірі 6020 злотих (2 мінімальні зарплати). З кожним роком вартість штрафу за відсутність страхового поліса понад 14 днів збільшується.

Потерпілий звернувся до посередника, але виявилось, що він не є страховим агентом,у месенджері файл з полісом був видалений. Окрім того, зв’язавшись зі страховою компанією, в якій був зареєстрований ТЗ виявилось, що поліс на цей держномер транспортного засобу був дійсно виставлений, але через кілька днів автоматично анульований системою і визнаний недійсним через подані фіктивні дані.

І таких постраждалих від шахрая більше десятка. Справою вже займається Поліція.

На жаль, проблем дуже багато. В соцмережах повно пропозицій фірм зі страхуванням авто на 1, 2, 3 місяці, які пропонують найнижчі тарифи. Це відноситься до авто на польських номерах. Відповідно до польського законодавства поліс на авто має бути підписаний на рік. Не дозволяється оформлення на менший проміжок часу, хіба що ви купили це авто і переоформлюєте його на себе.

Оформлення поліса авто на польській реєстрації на 1, 2 місяці - це страхове шахрайство.

Якщо автомобіль зареєстрований в Польщі, то відповідно до закону про обов’язкове страхування, страховий гарантійний фонд, договір має бути укладений виключно на 12 місяців.

Оплата за річний поліс може бути поділена на частини, але сам договір підписується на рік.

Якщо авто на українських номерах можна підписати договір прикордонного страхування (OC Graniczne). Такий поліс може бути на ті ж 30 або 60 днів відповідно до потреб клієнта, або на менший термін.

Всі клієнти, у яких є сумніви з приводу пропозиції, представленої страховим агентом, можуть безпосередньо зв’язатися з гарячою лінією страховика, поліс якого пропонується, де консультанти розвіють всі сумніви.

Варто перевіряти у страхового агента наявність актуального запису у реєстрі KNF, радять страховики.  | Форіншурер