Фонд соціального страхування з 2023 року припиняє існування. Усі функції перейдуть до Пенсійного фонду


Офіційно працевлаштовані працівники в Україні мали право на оплачуваний лікарняний. Допомогу надавав Фонд соціального страхування на підставі лікарняного листка. Останній рік у більшості випадків користувалися електронними лікарняними.

Внаслідок комплексу проблем, пов’язаних із воєнною агресією рф та неефективністю управління фондом страховими коштами, у бюджеті соцстраху утворилась значна заборгованість за виплатою матеріального забезпечення, зокрема, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності й пологах.

На погашення цієї заборгованості уряд спрямував додаткові 700 млн грн. Наразі Кабмін змінив й пріоритети роботи Фонду. Усі наявні кошти наразі спочатку спрямовують на виплати українцям (лікарняні зокрема), а вже залишок Фонд може використовувати на адміністративні витрати

З січня 2023 року виплати застрахованим особам здійснюватимуться з урахуванням Закону «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», який вже підписав Президент України.

З нового року Фонд соціального страхування припиняє існування. Усі функції Фонду – перейдуть до Пенсійного фонду. Тобто це зміни у системі управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Пенсійний фонд тепер перевірятиме обґрунтованість видання, продовження листків непрацездатності й документів, що є підставою для їх формування, на базі інформації з електронних систем та реєстрів; та буде одержувати безоплатно від державних органів, підприємств, установ, організацій (у тому числі від органів доходів і зборів, банківських, інших фінансово-кредитних установ) та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності відомості щодо використання страхових коштів.

Наразі ще на стадії обговорення ідея надання роботодавцем оплачуваних днів додаткової відпустки в разі тимчасової непрацездатності працівника замість виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, тобто фактично повністю перекладається тягар оплати лікарняних на роботодавців.

Загалом, новації спрямовані на забезпечення гарантій українцям які працюють щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров’я.  | Форіншурер