Бізнес-лідери G20 зосереджені на короткострокових економічних проблемах. Опитування


Бізнес-лідери G20 зосереджені на короткострокових економічних проблемах. ОпитуванняБізнес-лідери G20 більше зосереджені на короткострокових економічних проблемах, таких як швидка інфляція, боргова криза та криза вартості життя, ніж на екологічних та кіберризиках.

Ці результати були опубліковані в цьогорічному опитуванні керівників, проведеному Центром нової економіки та суспільства Всесвітнього економічного форуму. Понад 12 000 лідерів бізнесу з 122 країн взяли участь у цьому опитуванні, яке проводиться напередодні саміту G20 в Індонезії пізніше цього місяця.

Швидка або стійка інфляція є найбільш часто згадуваним головним ризиком у країнах G20, опитаних цього року, причому понад одна третина (37%) країн G20 визнали це головним занепокоєнням. Далі йдуть боргова криза та криза вартості життя (21%).

Дві країни G20 визначили геоекономічне протистояння як головний ризик. Інші респонденти назвали потенційний колапс держави та відсутність широкого розповсюдження цифрових послуг і цифрову нерівність як головні проблеми.

Для Великобританії криза вартості життя вважається головним ризиком, за яким слідують боргова криза, швидка або стійка інфляція, неспроможність адаптуватися до зміни клімату та лопнути бульбашка активів.

У США до п’ятірки основних ризиків входять боргова криза, швидка та/або стійка інфляція, геоекономічне протистояння, криза вартості життя займає четверте місце, за нею йде неспроможність адаптуватися до зміни клімату.

У випадку Канади, як і у Великобританії, найвищим ризиком є криза вартості життя, за якою слідують боргова криза, швидка та/або стійка інфляція, невдача з адаптацією до зміни клімату та лопнення бульбашки активів.

Опитування показало, що результати цього року різко контрастують з результатами 2021 року, особливо в таких ключових сферах, як технологічні та екологічні ризики.

Проблеми навколишнього середовища значно нижчі у п’ятірці найбільших ризиків для країн G20 порівняно з минулим роком.

Бізнес-лідери не надають пріоритету цим питанням, незважаючи на зростаючий тиск на навколишнє середовище та посилення екологічного законодавства протягом останніх 12 місяців, і враховуючи коригування списку ризиків, досліджених цього року, у відповідь на зміну економічних, геополітичних та екологічних тенденцій.

Крім того, незважаючи на зростаючу загрозу кібератак на критично важливу інфраструктуру, цей та інші технологічні ризики увійшли до п’ятірки найрідше згадуваних ризиків цього року.

У більш широкому плані результати також висвітлюють помітні регіональні відмінності між розвиненими економіками та ринками, що розвиваються. У той час як економічні ризики, пов’язані зі швидкою та/або стійкою інфляцією, респонденти в Європі, Латинській Америці та Карибському басейні, а також у Східній Азії та Тихоокеанському регіоні назвали основним ризиком, суспільні побоювання, пов’язані з кризою вартості життя, домінували на Близькому Сході та Африка та Африка на південь від Сахари. У Центральній та Південній Азії міждержавні конфлікти та боргова криза переважали відповідно.

Бізнес-лідери G20 справедливо зосереджені на безпосередніх і невідкладних економічних і геополітичних ризиках, з якими вони зараз стикаються. Однак, якщо вони не помічають серйозні технологічні ризики, це може створити в майбутньому сліпі зони, залишаючи їхні організації підданими серйозним кіберзагрозам, які можуть серйозно вплинути на їхній довгостроковий успіх.

Після стрибка на 2 мільярди тонн у 2021 році зростання світових викидів CO2 цього року є набагато нижчим – ближче до 300 мільйонів тонн. Це завдяки зростанню використання відновлюваної енергії та використання електромобілів. Незважаючи на ці позитивні зміни, ми все ще не на шляху до досягнення цільового показника 1,5°C.

Перехід до чистого нуля опустився занадто далеко в короткострокові плани багатьох бізнес-лідерів. Проте наслідки зміни клімату є як короткостроковими, так і довгостроковими. Навіть у нинішньому геополітичному та економічно складному середовищі нам потрібно зосередитися на розбудові більш чистої, доступнішої та безпечнішої енергетичної системи, якщо ми сподіваємося зберегти майбутнє з нульовим чистим викидом.  | Форіншурер