AM Best понизив прогноз щодо ризикового страхування Німеччини до негативного


AM Best понизив прогноз щодо ризикового страхування Німеччини до негативногоAM Best переглядає свій прогноз для німецького сегменту ризикового страхування зі стабільного на негативний, головним чином через невизначеність і значні зміни в операційному середовищі.

Фактори, які підтримують негативний прогноз, включають перспективи зростання, викликані економічною невизначеністю та зростанням інфляції та використанням транспортних засобів, що чинить тиск на маржу.

А також збитки від природних катастроф, які можуть призвести до нестабільності результатів та нетехнічних прибутків. Андеррайтингова дисципліна, ймовірно, буде збережена в більшості сегментів. Потенційне повернення карантинних заходів у відповідь на появу нових варіантів COVID-19 пізніше в 2022 році може посилити економічний тиск.

Оскільки зростання премій у сегменті страхування в Німеччині історично було тісно пов’язане зі станом економіки, на це впливає поточний стан економіки країни.

Триваюча економічна невизначеність, ймовірно, стримуватиме зростання премії з поправкою на інфляцію на німецькому ринку страхування протягом наступних 12 місяців. Проте AM Best вважає, що триваючі позитивні зміни тарифів у більшості сегментів частково пом’якшують слабкі економічні перспективи та пов’язаний з цим тиск на зростання прибутку сегмента.

Рейтингове агентство очікує, що німецький ринок страхування збереже граничну загальну технічну прибутковість протягом наступних 12 місяців. Це значною мірою залежить від підвищення тарифів, особливо в автострахуванні.

Хоча німецькі страхові компанії мають гнучкість для управління тимчасовим підвищенням цін, тривалі періоди високої інфляції можуть стати для них проблемою, створюючи подальший тиск на прибутковість.

«Зростання загальної інфляції, особливо зростання вартості робочої сили, ймовірно, призведе до зростання претензій у сфері власності та промисловості. На автострахування вплинуть ті ж проблеми, разом із вищими цінами на ремонт, запчастини та заміну автомобіля».

Минулорічні природні стихії, зокрема сильні повені та град, призвели до того, що сума збитків склала приблизно 12,6 мільярда євро. А треті за величиною зимові шторми в країні в 2022 році зафіксували загальний вплив збитків на суму близько 3 мільярдів євро до півріччя 2022 року.

Стихійні катаклізми спричиняли нестабільність доходів у минулому, оскільки ризик продукту в сегменті нерухомості домінує через суворі погодні явища. Проте вплив природних катаклізмів на капіталізацію ринку виявився незначним.

Іншим фактором, який змусив AM Best переглянути свій прогноз для німецького ринку на «Негативний», є те, що нестабільність інвестицій може вплинути на нетехнічні прибутки. Багато німецьких страховиків за підсумками середини 2022 року повідомили про великі нереалізовані збитки у своїх інвестиційних портфелях через сукупний вплив зростання процентних ставок, розширення кредитних спредів і нестабільності на ринку акцій.

Було попереджено, що якщо економічні умови продовжуватимуть погіршуватися, інвестиційні портфелі страховиків можуть зазнати подальших збитків, які потенційно можуть бути результатом кризи енергопостачання.

AM Best вважає, що німецькі страховики, ймовірно, продовжуватимуть прагнути до загальної дисципліни андеррайтингу у своєму прагненні підтримувати прибутковість. Хоча конкурентний тиск в умовах зростання інфляції претензій ускладнить це.  | Форіншурер