Лізингова компанія Avolon подала в суд на Lloyd's через втрати в російсько-українській війні


Лізингова компанія Avolon подала в суд на Lloyds через втрати в російсько-українській війніЛізингова компанія Avolon, що базується в Дубліні, подала позов проти Lloyd's у Високому суді Ірландії через збитки, пов’язані з російсько-українською війною.

Після санкцій Європейського Союзу, які змусили розірвати всі російські лізингові договори, орендодавець зафіксував у першому кварталі збитків на 304 мільйони доларів, щоб покрити приземлення 10 літаків, які застрягли в росії.

Вважається, що понад 500 літаків західного виробництва вартістю приблизно 10 мільярдів доларів застрягли в росії після того, як США, Великобританія та ЄС запровадили ряд санкцій проти російського уряду.

У відповідь на ці санкції російський уряд заборонив репатріацію авіаактивів міжнародним орендодавцям, які були зобов’язані розірвати договір оренди та вимагати повернення літаків у березні 2022 року.

Представник Avolon відмовився надати будь-які подробиці позову, сказавши: «Ми завжди стверджували, що будемо суворо розглядати нашу претензію, і наступним етапом цього процесу є розгляд справи зараз».

Aercap, найбільша компанія з лізингу літаків, яка теж подала позови до страховиків, повідомила про чистий збиток у розмірі 2,7 мільярда доларів за перші три місяці 2022 року після того, як 113 її реактивних літаків і 11 двигунів залишилися в росії.

У липні Aercap подала позов проти AIG та інших страхових компаній, включаючи Lloyd’s синдикат Atrium. Це сталося після претензії на суму 3,5 мільярда доларів, поданої в березні через втрату літака в країні, яку страховики орендодавця відмовилися виплачувати.

За даними DBRS Morningstar, ризик тривалого російського вторгнення в Україну ще більше ускладнить вирішення страхових претензій щодо лізингу літаків. Експерти вважають, що це питання розв'язуватиметься роками та потребуватиме складних арбітражних та судових процедур.  | Форіншурер