Ринок страхування життя Китаю у 2026 році досягне $666 млрд


Ринок страхування життя в Китаї буде зростати зі зведеним річним темпом зростання (CAGR) на 6,3% з 484,4 мільярда доларів у 2021 році до 666 мільярдів доларів у 2026 році, повідомляє GlobalData.

Це зростання було підтримано відновленням каналу дистрибуції агентств та інноваціями продуктів, які відповідають змінним демографічним потребам.

Ринок загального страхування країни має зростати зі зведеним річним темпом зростання (CAGR) на 7,2% з 212 млрд дол. у 2021 році до 304,4 млрд дол. у 2026 році.

За даними GlobalData, агентства та банківське страхування є основними каналами розповсюдження страхування життя в Китаї, на частку яких припадає 60,1% і 30% у 2021 році відповідно.

Завдяки інвестиціям страховиків у підвищення якості консультаційних послуг через навчання, агентський канал зареєстрував зростання на 2,2% минулого року, тоді як банківське страхування зафіксувало зростання на 3,9%.

Агентства є основним каналом дистрибуції продуктів повного страхування життя, на частку яких у 2021 році припадало 75% премій зі страхування життя в Китаї.

Понад 85% інвесторів із високим капіталом (HNW) у Китаї віддають перевагу страхуванню життя у плануванні спадщини, яке є одним із основних факторів страхування всього життя. Очікується, що заможне населення зростатиме в середньому на 9% протягом наступних п’яти років, підвищуючи попит на страхування життя.

За даними GlobalData, галузь страхування життя в Китаї також виграла від зростаючого попиту на страхування від нещасних випадків і здоров’я (PA&H), викликаного зростанням кількості приватних медичних закладів і доходу. Страхування життя та здоров’я займало 24,5% частки премій у 2021 році, а CAGR становив 13,8% протягом 2017–2021 років.

Гібридні страхові продукти, які поєднують охорону здоров’я та захист із заощадженнями, також набули популярності в країні.

Іншими прикладами гібридних страхових продуктів у Китаї є страхування життя та ануїтету з водіями, наприклад, від критичних захворювань і нещасних випадків. Велике населення із середнім доходом, яке досягне 90% до 2030 року, і старіння демографії в Китаї є ключовими споживачами цієї продукції.

Крім того, у квітні 2022 року Китай запровадив індивідуальні приватні пенсії як частину третього пенсійного рівня, щоб вирішити проблеми з доходами, з якими стикається літнє населення. Третій рівень пенсійного забезпечення дозволить окремим особам щорічно робити внески до 12 000 юанів (1 872 дол.), які будуть звільнені від оподаткування та можуть бути інвестовані в такі продукти, як комерційні внески від компаній зі страхування життя.

Поточна пенсійна система з державною пенсією охоплює 70% населення та добровільними пенсіями працівників вважається недостатньою для повного забезпечення пенсійних вимог Китаю. Новий пенсійний план відкрив невикористану можливість для страховиків.

У 2021 році багато іноземних страховиків, таких як Allianz і Manulife, виявили великий інтерес до пенсійного сектору, особливо після того, як у країні було скасовано обмеження на прямі іноземні інвестиції у страхуванні.

Очікується, що індустрія страхування життя в Китаї витримає триваюче уповільнення економіки, спричинене частими блокуваннями, і розшириться протягом наступних п’яти років завдяки припливу іноземного капіталу.  | Форіншурер