Призупинення експлуатації Boeing 737 MAX - один з найбільших страхових випадків в історії авіастрахування


Призупинення експлуатації Boeing 737 MAXПризупинення експлуатації парку Boeing 737 MAX після двох катастроф у 2018 та 2019 роках вважається одним із найбільших страхових випадків у сфері авіаційного страхування в історії, причому найбільше постраждали перестраховики та андеррайтери.

AviationSource зазначає, що близько 3 мільярдів доларів позов Boeing перевищує 2,5 мільярда доларів, виплачених після атак на вежі-близнюки 11 вересня.

Позов складається з трьох факторів: витрати на приземлення несправних літаків, витрати, пов’язані з катастрофою рейсу 610 Lion Air у жовтні 2018 року, і витрати, пов’язані з втратою літака рейсу 302 Ethiopian Airlines через три місяці 10 березня 2019 року.

Ці страхові виплати підпадають під договори страхування виробників Boeing, яку очолює Global Aerospace, за посередництва брокера Marsh.

Авіаційні перестраховики з найбільшою часткою утримання ризиків були Swiss Re, Hannover Re та Munich Re.

Частка збитків, пов’язаних з катастрофою Ethiopian Airlines, оцінюється приблизно в 2,25 мільярда доларів, що зросло з 990 мільйонів доларів, тоді як розмір повних виплат по рейсу Lion Air залишаються невідомими, але також близькі до мільярду доларів.

13 березня 2019 року Федеральне авіаційне управління призупинило роботу всього парку літаків 737 MAX.

Раніше очікувалося, що Boeing використає той самий ліміт у розмірі 2,25 мільярда доларів, що й компенсація збитків Ethiopian Airlines, однак через 13-місячну перерву щодо літака Boeing висуває претензії з приземленням як додаткові 500 мільйонів доларів до основного ліміту в 2,25 мільярда доларів.

Поєднання цієї втрати та обмежень на подорожі, запроваджених на тлі пандемії COVID, призвело до кризи на авіаринку, але аналітики AviationSource залишаються впевненими, що страховики зможуть підвищити премії до адекватного рівня тепер, коли кількість пасажирів повернулася.

Однак перестраховики можуть понести подальші історичні збитки залежно від результату судових спорів щодо позовів, пов’язаних із парком літаків, які зупинилися в Росії після початку війни в Україні.  | Форіншурер