EIOPA слід уникати потенційного зловживання наглядовими органами щодо страхових тарифів


Insurance Europe опублікувала свої коментарі за підсумками консультацій, проведених Європейським управлінням зі страхування та професійних пенсій (EIOPA) щодо проекту заяви про методи диференційованого ціноутворення.

Галузь, як і раніше, віддана фінансовій інтеграції та справедливому поводженню з клієнтами. У своєму документі EIOPA описує можливі приклади несправедливого поводження з певними категоріями клієнтів. Якщо буде виявлено докази несправедливого звернення, така поведінка буде розглянута. Доступ до страхування та справедливе поводження мають життєво важливе значення, наголошується в документі Insurance Europe.

Проте рішення EIOPA опублікувати конкретні заходи, спрямовані на ціноутворення та прийняття комерційних рішень, було б безпрецедентним, і до нього слід ставитись делікатно, щоб уникнути заклику національних органів страхового нагляду до перевищення певних повноважень.

У відповідь на консультацію Insurance Europe дала кілька рекомендацій щодо ключових питань, які слід враховувати, якщо необхідно вжити дій у цій галузі.

Існують національні правила та правила ЄС, які слід враховувати в оцінці необхідності подальших дій. EIOPA та національні компетентні органи (NCA) відіграють вкрай обмежену роль у вжитті заходів, які безпосередньо впливають на здатність окремих страховиків встановлювати ціни та комерційні умови.

Правила нагляду та управління продуктами IDD (POG) навряд чи можуть бути надійною основою для будь-яких дій з цього питання. Свобода встановлювати ціни на страхування є ключовим елементом вільної та чесної конкуренції. Найкраща конкуренція досягається, коли на ринку існує безліч бізнес-моделей за умови, що існує прозорість по відношенню до окремого споживача.

Немає жодних доказів того, що використання штучного ынтелекту для встановлення тарифыв та андерайтингу завдає шкоди.  | Форіншурер