Глобальний ринок M&A в 3 кварталі 2022 року показав відновлення


Глобальний ринок M&A в 3 кварталі 2022 року показав відновленняЗгідно з дослідженням WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM), результати глобальних злиттів і поглинань відновилися в третьому кварталі 2022 року.

Виходячи з показників ціни акцій, покупці перевершили більш широкий ринок на 3,9 відсоткових пунктів для угод на суму понад 100 мільйонів доларів США в період з липня по вересень. Дані, зібрані спільно з Дослідницьким центром злиття та поглинання при бізнес-школі Байєса, також показали, наскільки знизилися настрої щодо ризику, йдеться у звіті FinTech M&A Trends.

Глобальна активність угод значно знизилася: у третьому кварталі було укладено 210 угод порівняно з 264 у тому ж кварталі 2021 року. Однак падіння вказує на повернення до здорових рівнів до пандемії після рекордних темпів 2021 року.

Вперше з другого кварталу 2019 року протягом кварталу не було укладено жодної мегаугоди (на суму понад 10 мільярдів доларів). Великі угоди (понад 1 мільярд доларів) також значно впали за той самий період 2021 року – 49 проти 67.

Зменшення активності більших угод свідчить про те, що покупці стають більш обережними та уникають ризиків, пов’язаних зі складнішими угодами, а також витрачають більше часу на належну обачність у відповідь на посилення регуляторного нагляду.

Незважаючи на проблеми, пов’язані зі зростанням процентних ставок, вищою інфляцією, геополітичною напруженістю та загрозливою рецесією, M&A демонструє значну стійкість.

На ринках спостерігається «втеча до якості», оскільки інвестори уникають високоприбуткових та екзотичних активів, натомість зосереджуючись на більш стабільних та захисних бізнесах достатньої якості, щоб пом’якшити короткострокові занепокоєння ринку.

Злиття та поглинання, ймовірно, продовжуватимуться. Прагнення до якості підсилює необхідність для компаній орієнтуватися на активи з чітким, добре сформульованим стратегічним обґрунтуванням.

Загалом лише європейські еквайри показали нижчий показник за регіональним індексом, повідомляє WTW. Покупці Азіатсько-Тихоокеанського регіону перевершили показники на 14,4 відсоткових пункти з 49 укладеними угодами в третьому кварталі. Північноамериканські покупці перевершили показники на 4,5 відсоткових пунктів із 98 закритими угодами.

Укладачі угод у Європі, які найбільше постраждали від геополітичної та глобальної фінансової нестабільності, продемонстрували нижчий показник на 6,7 відсоткових пунктів із 51 угодою, укладеною у кварталі.

Незважаючи на ці серйозні геополітичні та фінансові труднощі, а також потенціал для подальших потрясінь, які ще мають відбутися, злиття та поглинання продовжуються швидкими темпами.

Незважаючи на те, що фінансові умови різко погіршилися протягом 9 місяців 2022 року, все ще доступно багато сухого порошку, причому деякі інвестори бачать поточні умови як можливість для покупки, а фірмам, що займаються виробництвом, потрібно вкласти великі суми готівки до кінця року.

Очікується, що конкуренція за вкрай необхідні технології, пріоритети ESG, стійкість ланцюга постачання та промислові угоди, стійкі до рецесії, сприятимуть укладанню M&A-угод у 2023 році, оскільки компанії орієнтуються на поточній ринковій невизначеності та планують довгострокове зростання.  | Форіншурер