НБУ розказав про імплементацію нормативно-правових актів з питань ліцензування та реєстрації


Національний банк України роз'яснив представникам ринку небанківських фінансових послуг особливості практичної імплементації нормативно-правових актів Національного банку з питань ліцензування та реєстрації, в тому числі тих, упровадження яких було відтерміновано у зв'язку початком військової агресії.

Йдеться про такі постанови Правління Національного банку України:

  • "Про затвердження Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг" від 24 грудня 2021 №153 (зі змінами);
  • "Про особливості застосування процедур реєстрації та ліцензування учасників ринку небанківських фінансових послуг у період дії воєнного стану та внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39" від 12 серпня 2022 року №177.

Представники Національного банку наголосили на необхідності дотримання строків подання документів, передбачених зазначеними постановами. Крім того, регулятор окреслив перелік документів, які повинні бути подані небанківськими фінансовими установами на виконання цих постанов.

Учасники ринку повинні діяти за процедурами, визначеними Положенням про ліцензування. Зокрема, у разі оновлення загальної інформації про надавачів фінансових послуг та повідомлення Національного банку про виникнення змін або доповнень до інформації щодо надавача фінансових послуг, що відбулися під час дії воєнного стану. Йдеться про інформацію, яка міститься в заяві про включення до Державного реєстру фінансових установ, опитувальнику тощо.

Крім того, учасникам ринку небанківських фінансових послуг слід коректно оформлювати та заповнювати документи, які подаються на виконання постанов Національного банку. Представники регулятора докладно роз'яснили актуальні питання, що можуть виникнути в учасників ринку під час оформлення та заповненні цих документів.  | Форіншурер