Що треба знати про страхування майна під час воєнного стану? Рекомендації ARX


Що треба знати про страхування майна під час воєнного стану? Рекомендації ARX Про те, що треба знати про страхування майна під час воєнного стану розповідає Володимир Чижиковський, начальник відділу страхування майна та відповідальності департаменту андерайтингу та продукт-менеджменту СК ARX.

В поточних умовах нас, як громадян вільної країни, перш за все хвилюють новини війни та успіхи наших збройних сил. Від того виникає відчуття, що інші небезпеки, крім військових, відходять на другий план, наче їх немає. Але ж ризики, від яких традиційно страхується майно, нікуди не поділись: так само стаються пожежі, затоплення, крадіжки та удари блискавок. Просто вони порівняно з ризиками війни здаються не такими важливими.

Значних змін, окрім територіальних обмежень щодо тимчасово окупованих територій та місцевостей, де точаться бойові дії, в умовах страхування не відбулось. Військові ризики в майновому страхуванні наразі нашими договорами не покриваються.

По усім страховим випадкам відповідно до конкретного договору страхування ми надаємо й весь час надавали страхове покриття у штатному режимі. Всі події (збитки), які сталися під час (на території) війни, але ніяк не пов’язані з війною, воєнними діями, мародерством, впливом зброї, боєприпасів, та за умови відсутності сумнівів у нас щодо заявлених обставин конкретної події – врегульовуються компанією як випадки з покриттям.

Так, ARX у серпні виплатила 3,6 млн грн клієнту з Хмельниччини, у якого загорілося підсобне приміщення. Весь товар в магазині був пошкоджений, але, на щастя, пожежу змогли загасити і усі залишились живими та неушкодженими. Попри воєнний стан, реєстрація майнових збитків відбувається у звичайному режимі шляхом звернення на гарячу лінію компанії та у чати Telegram та Viber цілодобово, також в мобільному додатку MyARX.

Усі канали зв’язку працюють в штатному режимі, але графік роботи відділень залежить від конкретної ситуації в кожному місті. Головне для нас зараз – безпека наших клієнтів та працівників. Відповідно, врегулювання страхових подій в мирних містах України зараз проходить в звичайному порядку, без ускладнень, наскільки це можливо в поточній ситуації.

Яке майно є сенс страхувати?

Страхувати варто будь-яке майно, що становить для вас цінність. Держава піклується про громадян, які постраждали від військової агресії ворога, й приймає заяви на відшкодування майна, яке було пошкоджено або знищено через військові дії. Однак, звичайні ризики, що традиційно покриваються страхуванням, від нас нікуди не йдуть. За можливості, для забезпечення власної фінансової стабільності, їх краще перекласти за розумну ціну на страхову компанію.

Загалом, клієнти ARX у серпні отримали страхові виплати на суму понад 97 мільйонів гривень. За перші 6 місяців 2022 ARX виплатила понад 497 млн грн, і посіла друге місце серед страхових компаній України за виплатами (за даними НБУ).  | Форіншурер