Криза на ринку запчастин загрожує російському страховому ринку автострахування


Криза на ринку запчастин загрожує російському страховому ринку автострахуванняКритична ситуація на ринку автозапчастин веде до колапсу у сегменті обов'язкового автострахування росії. Представники страхової галузі, органів влади та громадських організацій, а також експерти страхового ринку впевнені, що питання настав час вирішувати на законодавчому рівні.

Протягом останніх шести місяців закордонні автовиробники та виробники запчастин та комплектуючих через російську агресію в Україні масово згортають виробництва та залишають російський ринок. Через війну, прямі поставки оригінальних запчастин багатьох закордонних брендів призупинені на невизначений термін, а наявні на ринку запчастини продаються втридорога. Наприклад, за даними міжнародної мережі автосервісів FIT SERVICE, на тлі кризи автомобільних запчастин ціни на деякі види товарів у росії з початку року зросли на 45-65%. Найсильніше подорожчали автомобільні колодки (65%), меншою мірою моторне синтетичне масло (40%). Одночасно представники страхового сегменту говорять про неможливість врегулювати збитки з ОСАЦВ у законодавчі терміни.

«Через вкрай напружену ситуацію з запчастинами ми змушені визнати, що проведення ремонту з ОСАЦВ у відведені законодавством рф терміни стало буквально нездійсненним завданням. Станції техобслуговування не можуть гарантувати проведення ремонту за 30 календарних днів, а можуть лише сказати, що запчастини з'являться протягом 60 робочих днів. Звичайно, ми так працювати не можемо, адже щодня прострочення ремонту для страхової компанії – це скарги незадоволених клієнтів до Центробанку і звернення до суду, а потім і штрафи, пенні. Обговорювалася також можливість використання вживаних запчастин для врегулювання збитків в ОСАЦВ, але постає питання про сертифікацію цих запчастин. Мова про їхню якість, безпеку та походження, які складно гарантувати. Цим питанням також важливо зайнятися. Поки що сьогодні ми змушені врегулювати більшість страхових випадків шляхом грошової виплати», - зазначив віце-президент, директор департаменту взаємодії з органами державної влади «АльфаСтрахування» Олексій Артамонов.

Розмір грошових виплат з ОСАЦВ розраховується страховими компаніями на основі довідників середньої вартості запчастин, які щоквартально оновлює Російський Союз автостраховиків (РСА). За Указом ЦБ з 11 вересня при розрахунку вартості відновлювального ремонту в довідниках можна враховувати лише вартість аналогів оригінальних деталей, за недоступності останніх на російському ринку. Перші такі довідники мають набути чинності вже 19 жовтня.

«Через відсутність оригінальних запчастин та надто високих цін на оригінальні запчастини, які залишилися на ринку, РСА зазнавали певних проблем при щоквартальному оновленні довідників. Ми впевнені, що дозвіл враховувати аналоги оригінальних запчастин за відсутності останніх на російському ринку та подальше рішення про розширення тарифного коридору ОСАЦВ, безумовно, своєчасні та необхідні, що підтверджують актуарні розрахунки регулятора. Ми сподіваємося, що нововведення допоможуть скоригувати ситуацію на ринку «автоцивілки». Розширення тарифного коридору не дорівнює збільшенню вартості ОСАЦВ для всіх автомобілістів одразу. Ціни зростуть для високоризикових водіїв, оскільки вони безпосередньо залежать від розмірів виплат. Для тих, хто веде акуратно, вартість полісів залишиться на поточному рівні або незначно збільшиться, оскільки через кризу запчастин ситуація справді дуже важка», - наголосив директор методології страхування РСА Євген Васильєв.

Вже зараз очевидно, що ситуація на ринку ОСАЦВ вимагає невідкладних заходів та одних старань страхової спільноти та ЦБ для вирішення проблеми замало. Для нормалізації ситуації необхідно як мінімум законодавчо збільшити нормативні терміни здійснення ремонту по ОСАЦВ та закріпити право використання б/в запчастин, кажуть страховики. Звичайно, це можуть бути тимчасові заходи до нормалізації ситуації на ринку автозапчастин.  | Форіншурер