46% населення Естонії хотіли б отримати додаткове медичне страхування від роботодавців


Асоціація естонських страхових компаній (EKsL) і Turu-uuringute AS провели опитування, згідно з яким 46% населення Естонії хотіли б приєднатися до додаткового медичного страхування від роботодавців, переважно люди 31-40 років і неестонці. Водночас 25% населення ніколи не чула про таку страховку, сказав EKsL.

У першому півріччі цього року 1470 роботодавців придбали добровільне медичне страхування, застрахувавши загалом 46 260 працівників (проти 510 і 20 400 відповідно торік). Таким чином, медичне страхування роботодавців за рік зросло більш ніж удвічі.

Майже 10% всіх працівників має медичне страхування на додаток до загальнонаціонального медичного страхування. Попит на нього продовжує зростати, і він став невід’ємною частиною соціального пакету для працівників серед роботодавців, які наймають найкращих спеціалістів.

У першому півріччі 2022 року медичне страхування роботодавців досягло 10,5 млн євро, тоді як за аналогічний період минулого року воно становило лише 4,2 млн євро. Загальна сума виплачених претензій за цей період склала 6 мільйонів євро.

В Естонії роботодавці звільняються від податку, якщо страховий внесок не перевищує 400 євро на працівника на рік. Понад цей ліміт застосовується спеціальний податок на знижку. Враховуючи підвищення цін, ліміт звільнення від податку застарів, було б доцільно збільшити, оскільки медичне страхування роботодавця зменшує тиск на бюджет Фонду медичного страхування, це принесе користь не лише працівникам і роботодавцям, а й державному бюджету.

Опитування «Страхування та ставлення до страхових послуг» проводилося серед мешканців Естонії віком 18-64 роки.  | XPRIMM