Зміни стратегії МСФЗ 17 можуть вплинути на рейтинги страховиків, попереджає S&P


Аналітики S&P Global Ratings попередили, що рейтингові заходи можуть бути вжиті, якщо страховики та перестраховики внесуть значні зміни у свою схильність до ризику або стратегії капіталізації після впровадження МСФЗ 17 у 2023 році.

Міжнародні стандарти фінансової звітності IFRS 17 змінять облік страхування з 1 січня 2023 року, спрямований на підвищення прозорості звітності.

Загалом S&P вважає, що цей крок полегшить ідентифікацію та порівняння того, як страховики та перестраховики отримують прибутки та керують ризиками, і не очікує, що сама зміна бухгалтерського обліку спричинить рейтингові дії.

Але на рейтинги можуть вплинути «ефекти другого порядку», залежно від того, як окремі компанії реагують на впровадження нових правил. Зокрема, МСФЗ 17 вводить нові елементи для обліку компоненту ризику страхових контрактів: коригування ризику та маржу за договірними послугами (CSM).

Для страховиків, які не займаються страхуванням життя, S&P очікує розглядати як коригування ризику, так і CSM як перевірену резервну маржу, і воно може враховуватись в своїй оцінці капіталу, якщо резерви страховика від збитків виявляться надлишковими.

S&P пояснило, що коригування ризику являє собою компенсацію страховика за прийняття страхового зобов’язання, оскільки сума та час грошових потоків, пов’язаних із зобов’язанням, невідомі на момент його прийняття.

CSM вказує, скільки прибутку страховик очікує отримати протягом решти контракту. Відповідно до МСФЗ 17, страховики створюють резерв CSM, таким чином привівши облік страхування у відповідність із загальним принципом МСФЗ, згідно з яким прибуток слід визнавати в міру його отримання.

S&P також очікує, що впровадження МСФЗ 17 змінить зареєстрований акціонерний капітал багатьох страховиків, що вплине на розрахунки фінансового важеля.  | Форіншурер