S&P підвищило рейтинг України до "ССС+", очікує спаду ВВП на 40% в 2022 р


Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poors підвищило довгострокові і короткострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті до "CCC+/C" з "SD/SD" (вибірковий дефолт) і рейтинги випуску реструктурованих облігацій до "CCC+" з "D".

"Рейтингова дія слідує за завершенням реструктуризації єврооблігацій України", - пояснює агентство таке рішення в пресрелізі на своєму сайті.

Крім того агентство зауважило, що прогноз довгострокових рейтингів "стабільний", підтвердило суверенні кредитні рейтинги в національній валюті на рівні "CCC+/C" і підвищило рейтинг за національною шкалою з "uaBB - " до "uaBB".

"Стабільний прогноз врівноважує нашу думку про скорочення вимог з обслуговування державного боргу України і наші очікування стабільної міжнародної фінансової підтримки з ризиками, пов'язаними з війною", - зазначило S&P.

Його експерти зазначають, що завдяки реструктуризації погашення боргу України в іноземній валюті скоротилося приблизно на 40% в період з 2022 до 2024 року – до приблизно $10 млрд з $16 млрд. Наразі виплати переважно охоплюють платежі за офіційним боргом – здебільшого перед МВФ і Світовим банком – і валютні ОВДП, що перебувають в основному всередині країни, зокрема в державних банках.

"В результаті короткострокові ризики для позиції ліквідності уряду і, в більш широкому сенсі,- його здатність погашати комерційний борг, зокрема в іноземній валюті, здаються керованими", – заявляє S&P.

Водночас воно зазначає, що здатність України обслуговувати борг залишається вразливою і залежить від сприятливих фінансових і економічних умов, тоді як в умовах війни з Росією є багато факторів, що значною мірою непідконтрольні уряду.

За оцінками агентства, реальний ВВП України скоротиться на 40% в 2022 році через падіння експорту, споживання та інвестиції. "Враховуючи суттєву шкоду фізичному і людському капіталу, середньострокові перспективи зростання України невизначені і залежать від відновлення певного рівня територіальної цілісності і доступу до Чорного моря, поряд зі значними зусиллями з відновлення", – йдеться в релізі.

За прогнозами S&P, дефіцит бюджету в 2022 році становитиме не менше 20% ВВП порівняно з 3,5% ВВП до конфлікту.  | Форіншурер