AM Best визначив фактори, що впливають на прибутковість андеррайтингу страховиків та перестраховиків


AM Best визначив фактори прибутковості андеррайтингу страховиків та перестраховиківНещодавній звіт AM Best показує, що існує стабільна модель прибутків від андеррайтингу, оскільки компанії стають більш проактивними щодо врахування інфляційних тенденцій. Численні ініціативи з реорганізації бізнесу мали місце протягом останніх трьох років.

Крім підвищення цін і більш обмежувальних страхових покриттів, увага була зосереджена на зниженні ризиків портфелів, відході від нестабільних напрямків діяльності, таких як майнові катастрофи, або великі збитки по корпоративних ризиках.

В той час як страховики працюють над збільшенням прибутку, їхні зусилля стати більш рентабельними також очевидні. Пандемія надала можливість перестраховикам оптимізувати операційну практику, наприклад, скоротити ділові поїздки та знизити витрати.

Для прояву впливу цих заходів знадобився деякий час. Пандемія також дещо ускладнила картину через необхідність реєструвати значну суму понесених, але не зареєстрованих збитків (IBNR).

У 2021 році глобальний сегмент перестрахування вперше за п’ять років генерував комбінований коефіцієнт нижче 100%. Це не лише результат нижчих коефіцієнтів збитків, незважаючи на послідовність подій, пов’язаних із катастрофою нерухомості, коефіцієнти витрат також послідовно знижувалися протягом останніх п’яти років.

Підсумкові результати виграли завдяки стабільній прибутковості інвестицій за останні п’ять років, а також покращенню цін і вивільненню резервів, які почали поступово відновлюватися від найнижчої точки в 2019 році.

AM Best очікує, що комбіновані коефіцієнти коливатимуться близько 95% у 2022 році, припускаючи нормалізований тягар природних катастроф.

Хоча, за даними Swiss Re Institute, у світовому масштабі збитки індустрії страхування та перестрахування від природних катастроф у першому півріччі 2022 року досягли $35 млрд, що на 22% вище середнього показника за останнє десятиліття. Подібні звіти надходять від Munich Re та Aon.

Враховуючи зниження ризиків у більшості компаній, очікується, що навантаження катастрофічних збитків суттєво зменшаться та допоможуть знизити волатильність. Навіть у разі великої природної стихії зменшення ризику та більш обмежені страхові покриття повинні допомогти захистити більшість страховиків.

Коефіцієнти витрат можуть продовжувати падати, а вплив вивільнення резервів, швидше за все, стабілізується. Однак, залежно від складу активів, інвестиційні результати повинні суттєво знизитися порівняно з попередніми роками і навіть стати негативними, що негативно вплине на кінцеві результати.

У звіті зазначено, що інфляція відшкодувань, яка не була врахована в попередні роки андеррайтингу, все ще може перевищувати межі більш консервативного підходу до резервування за останні п'ять років.  | Форіншурер