Росіяни отримали доступність полісів ОСАЦВ за рахунок створення перестрахувального пулу


Підсумки роботи перестрахувального пулу ОСАЦВ на росії за перші три місяці довели його економічну ефективність та показали зростання рівня доступності полісів для населення.

У квітні 2022 року відповідно до змін у федеральному законі про ОСАЦВ почав працювати перестрахувальний пул – один із найважливіших інструментів на черговому етапі реформи ринку обов'язкового автострахування, кажуть у РСА.

Одними з причин створення цього інфраструктурного елемента страхового ринку стали необхідність підвищення доступності полісу ОСАЦВ для сумлінних громадян у регіонах з високим рівнем шахрайських дій та спрощення процедури укладання договору «автоцивілки» для високозбиткових категорій водіїв.

Запуск перестрахувального пулу дозволив розподіляти збитки за такими договорами пропорційно між його учасниками залежно від частки страхової компанії на ринку ОСАЦВ у росії. Управління пулом було покладено на Російський Союз автостраховиків (РСА).

На початку серпня 2022 року РСА опублікувала перші цифри, що характеризують економічний ефект роботи пулу за перший квартал його роботи. 26 липня страхові компанії-учасники пулу провели між собою взаєморозрахунки на суму 2,26 млрд руб. У перестрахування було передано понад 1,6 млн. договорів обов'язкової «автоцивілки». Це становить близько 14% всіх укладених за цей час договорів ОСАЦВ.

Експерти ринку та РСА відзначають також соціальний ефект: відмічено зниження кількості скарг на недоступність ОСАЦВ, при цьому фінансова стійкість страхових компаній залишається в заданих рамках.

Спершу може здатися, що перестрахувальний пул – це виключно внутрішній інструмент, створений для зручності страхових компаній. Однак соціальний ефект його роботи очевидний: пуловий механізм прийшов на заміну системі «Е-Гарант», яка включала кілька додаткових етапів оформлення договору для страхувальника, кажуть в РСА. Тепервесь процес відбувається безшовно – клієнт приходить у будь-яку страхову на свій вибір і без будь-яких складнощів укладає договір, перестрахування залишається на боці компанії.   | Фориншурер