Як інфляція може вплинути на попит на страхування та витрати на страхові виплати?


Як інфляція може вплинути на попит на страхування та витрати на страхові виплати?На думку аналітиків Swiss Re Institute, тривала економічна слабкість, спричинена енергетичною кризою, вплине на загальний попит на страхування та призведе до зростання витрат на страхові відшкодування.

Європа сильно занепокоєна неминучою енергетичною кризою, яка, на думку аналітиків, матиме тривалий вплив на економіку Німеччини, зокрема через її залежність від газу.

Наразі подачу природного газу з росії до Німеччини через Nord Stream 1 відновлено після нещодавнього припинення технічного обслуговування, але лише на 20% потужності. Крім того, згідно з аналізом, росія може взагалі закрити газові крани, оскільки її вплив як постачальника досягає піку в зимові місяці.

У відповідь на кризу уряд розробив багатоетапний план надзвичайних ситуацій, який включає заходи щодо захисту платоспроможності бізнесу, правову основу, яка дозволяє комунальним підприємствам перекладати вищі ціни на споживачів, а також гнучкість державного контролю за розподілом газу.

Фіскальне стимулювання пом’якшить, але не уникне рецесії в Німеччині, додавши і без того високий тягар державного боргу та задаючи тон для більшої фіскальної м’якості в Європі.

Стимулювання також перемістить інфляційний тиск у середньострокову перспективу, ключовий часовий горизонт для таргетування інфляції Європейським центральним банком (ЄЦБ), посилюючи зростання процентних ставок ЄЦБ на даний момент, хоча його цикл підвищення може завершитися раніше, якщо ширша Єврозона потрапить у більш серйозний спад.

На думку аналітиків, з боку споживачів скорочення реальних доходів, в тому числі через високу інфляцію, може призвести до відстрочки неосновних покупок страхування.

Крім того, висока інфляція, ймовірно, призведе до збільшення витрат на позов, що безпосередньо постраждає від короткострокових напрямків діяльності. Збої у виробничих процесах можуть призвести до зростання претензій, наприклад, у сфері страхування від перерви у виробництві (NDBI).

Водночас жорсткі тарифи страхування ймовірно продовжаться, оскільки страховики намагатимуться компенсувати вплив інфляції відшкодувань. Це, на думку аналітиків, має сприяти зростанню премій страхового ринку в номінальному вираженні.

Swiss Re прогнозує, що буде більший поштовх до переходу на "зелені технології", що забезпечить довгострокові можливості для страховиків. Прискорені інвестиції у відновлювані джерела енергії можуть ще більше підштовхнути зростання премії та інновації страхових продуктів у цій сфері.

З точки зору енергетичної безпеки та переходу до екологічно чистих джерел, відмова від інших видів викопного палива зупинить прогрес у досягненні цілей чистого нуля в короткостроковій перспективі. Проте ми віримо, що криза дасть новий поштовх для прискореного інвестування в зелений перехід у довгостроковій перспективі.  | Beinsure