Європейські стандарти звітності страховиків потребують вдосконалення та поступового впровадження


У спільній відповіді на консультації Європейської консультативної групи з фінансової звітності (EFRAG) щодо її проекту Європейських стандартів звітності про сталий розвиток (ESRS), Insurance Europe та Форум фінансових директорів зробили низку рекомендацій, включаючи термінову необхідність поетапного впровадження.

Європейські страхові компанії зобов’язуються підтримувати перехід до більш сталої економіки та терміново боротися зі зміною клімату. Європейський страховий сектор підтримує мету ЄС щодо перетворення Європи на кліматично нейтральний континент до 2050 року та готовий сприяти досягненню цієї мети.

Тому європейські страховики підтримують амбітну мету Європейської Комісії щодо розробки надійної системи звітності про сталий розвиток через Директиву корпоративної звітності про сталий розвиток (CSRD). Страховикам потрібні дані, які надасть CSRD, щоб повністю розробити та впровадити екологічні, соціальні та управлінські чинники в те, як вони працюють, щоб прогресувати в планах переходу на нуль чистого прибутку та відповідати вимогам обов’язкової звітності. У ширшому плані CSRD також забезпечить більшу прозорість щодо того, скільки компаній працюють і вирішують соціальні та екологічні проблеми.

Однак, щоб забезпечити достатню якість стандартів звітності про сталий розвиток і досягти поставлених цілей, страхова галузь хоче звернути увагу на наступне:

Важливі всі сфери, на які поширюються стандарти. Проте спроба завершити всі запропоновані стандарти за дуже короткий доступний час є нереалістичною та може створити стандарти невідповідної якості. Існує нагальна потреба у поетапному підході до розробки та впровадження ЄСРС. Перший етап має бути зосереджений виключно на стандартах, пов’язаних із обов’язковою звітністю (наприклад, Положення про розкриття інформації про стабільне фінансування та Положення про таксономію ЄС), а також на вимогах, які збігаються зі стандартами Ради з міжнародних стандартів сталого розвитку (ISSB).

Страхова галузь підтримує прагнення ЄС вийти за межі глобальної базової лінії ISSB з чіткою метою, згідно з якою відповідність європейським стандартам означатиме автоматичне дотримання відповідних стандартів ISSB (відомих як «супереквівалентність»).

Європейські стандарти звітності про сталий розвиток мають надавати перевагу якості та відповідності, а не вичерпності.

Компанії повинні мати можливість ефективно зосереджувати свої зусилля на стандартах, які стосуються відповідної та суттєвої діяльності та впливу. EFRAG не слід запроваджувати спростовну презумпцію (вимагати від компаній розглядати всі сфери, доречні, якщо вони не можуть довести протилежне), як це пропонується зараз, оскільки це не лише створить невідповідності з фінансовою звітністю та пропозиціями ISSB, але також може призвести до ситуації, коли спроба виправдати нерозголошення за допомогою спростовної презумпції перевищила б спробу повідомити несуттєві дані.

Визначення ланцюжка створення вартості для фінансового та страхового сектору є надто розпливчастим і потребує уточнення. Це включає роз’яснення того, що огляд об’єктів інвестування, клієнтів і власників полісів для всіх розкриттів не потрібний, враховуючи значні наслідки для звітності та проблеми, пов’язані з доступністю даних.  | Фориншурер