Через високу інфляцію в Німеччині для страхувальників подорожчає більшість програм страхування


Через високу інфляцію в Німеччині для страхувальників подорожчає більшість програм страхуванняВисока інфляція суттєво вплине на вартість страхування майна та страхування від нещасних випадків. Ймовірно, мине ще деякий час, перш ніж зміна відсоткових ставок позитивно вплине на страхування життя та інші види, пише видання Handelsblatt.

На думку галузевих експертів, більшість клієнтів страхування життя поки що не розраховують на зростання відсоткових ставок зі страхування на випадок старості, незважаючи на зміни на ринку капіталу. У зв'язку з високою інфляцією споживачі мають бути готовими до того, що страхування майна від нещасних випадків дорожчатиме. «Я б не очікував підвищення поточних відсоткових ставок за класичними полісами накопичувального страхування в найближчі три-п'ять років», — заявив голова Німецької страхової асоціації Герберт Шнайдеманн. Швидше зростання відсоткових ставок можливе для полісів страхування життя, за якими клієнти сплачують лише один внесок.

Щоб забезпечити високі гарантії щодо старих полісів — до 4%, страховикам довелося відкладати гроші під час спаду відсоткових ставок. Ці гроші не могли бути розподілені між клієнтами. Оскільки відсоткові ставки щодо державних облігацій останнім часом зросли. Резерв капіталу наразі є достатнім. Це означає, що багатьом страховикам більше не потрібно збільшувати резерви. З іншого боку, зміна відсоткових ставок створює прихований тягар у балансі. Очікується, що багато страхових компаній спочатку зменшать обтяження, перш ніж збільшити тарифи для своїх клієнтів.

Надмірна участь, яку страховики життя встановлюють щороку залежно від економічної ситуації та успіху їхньої інвестиційної стратегії, є частиною поточних відсотків накопичувальних програм. Існує гарантована процентна ставка, яка встановлюється Федеральним міністерством фінансів відповідно до розрахунків Актуарної асоціації та рекомендацій органу фінансового нагляду Bafin. Максимальна гарантована процентна ставка становить 0,25% нових контрактів, укладених з початку року. Згідно з інформацією, поточна відсоткова ставка від участі у програмі заощаджень та гарантований відсоток, який відноситься лише до частини заощаджень після вирахування витрат, становить у середньому 2%.

Вартість медичного страхування теж зросте. Слід зазначити, що збільшення внесків передбачається на 0,3 відсоткових пункти. Федеральний уряд виправдовує підвищення тим, що компанії медичного страхування протягом попередніх двох років зазнавали колосальних збитків. Безумовно, основну причину фінансових втрат представники уряду вбачають у пандемії коронавірусу.

Варто зазначити, що міністр охорони здоров'я Карл Лаутербах назвав збільшення на 0,3% помірною величиною. Крім того, політик зазначив, що половина із цих процентних пунктів ляже на плечі роботодавців. Тому клієнти медичних організацій можуть не перейматися. Близько 85% фінансового дефіциту можна перекрити без допомоги вкладників. Крім того, в уряді заплановано федеральну субсидію. Її розмір становитиме 2 мільярди євро.

Страхування майна, включаючи нещасні випадки, ймовірно, дорожчатиме теж через сильне зростання інфляції. Страхування будівель, наприклад, постраждав від надзвичайно різкого зростання вартості будівництва. Очікуються швидші та вищі коригування страхових внесків у зв'язку із повідомленнями про зміни для полісів необов'язкового страхування.

Наприклад, страховики можуть розірвати договори страхування житлових будинків і таким чином примушувати своїх клієнтів підвищення страхових внесків.

Комплексне страхування автотранспорту теж подорожчає. На відміну від страхування життя, автоцивільної відповідальності та приватного медичного страхування, страхові компанії можуть скасувати страхові поліси, які не є обов'язковими. Наприклад, страхування домашнього господарства чи будівель.  | Фориншурер