Російські страховики через санкції та кризу на ринку автозапчастин намагаються втримати автоцивілку «на плаву»


Російські страховики через санкції та кризу на ринку автозапчастин тримають автоцивілку «на плаву»Економічна криза, санкції ЄС та США і вихід з російського ринку багатьох виробників та постачальників автозапчастин чинили серйозний тиск на страхову галузь, зокрема на сегмент ОСАЦВ.

Від Центрального банку рф та учасників ринку обов'язкового автострахування потрібно було прийняття непростих рішень, щоб адаптуватися під реалії, що швидко міняються, і утримати обов'язкову «автоцивілку» на плаву.

За даними Російського Союзу Автостраховиків (РСА) за перше півріччя 2022 року страхові компанії здійснили виплати по ОСАЦВ практично в тих же обсягах, що і за аналогічний період минулого року (1,07 млн. у 2022 році, 1,14 млн. роком раніше). Це говорить про те, що незважаючи на кризу запчастин та несприятливу економічну обстановку, страховики продовжують платити страхувальникам, закладаючи свої збитки в тарифи майбутніх періодів.

Крім того, середня виплата по ОСАЦВ продовжує зростати: у травні 2022 року цей показник збільшився на 13% порівняно з травнем 2021 року, а за підсумками першого півріччя цього року – ще на 5% (з 73,31 млрд. рублів до 76,77 млрд рублів у першому півріччі минулого року).

Індивідуалізація ОСАЦВ дозволила значно підвищити доступність та привабливість «автоцивілки» для багатьох російських автовласників. Враховуючи непросту економічну ситуацію та кризу на ринку запчастин, водії вважають за краще убезпечити себе від фінансових втрат у разі можливої ​​ДТП. Статистика, що відображає здійснені страховими компаніями виплати у першому півріччі 2022 року, показує, що оформити поліс та гарантовано отримати виплату в строк вигідніше, ніж самостійно відшкодовувати збитки постраждалій стороні у разі аварії та додатково чинити власне авто.

Запчастини зросли в ціні на 30%, а в деяких випадках і на всі 50%, і, звичайно, це зростання відображено в довідниках автозапчастин, яким діють страховики при розрахунку виплати. Відповідно, водій може бути впевнений, що за ДТП отримає достатню для покриття вартості ремонту суму.  | Фориншурер