СК "Мега-Гарант" після призупинення дії ліцензій втратила право продавати автоцивілку


Моторне (транспортне) страхове бюро України повідомило, що Національним банком за порушення нормативів застосовано захід впливу у вигляді тимчасового зупинення дії ліцензій на провадження діяльності з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів страховій компанії "Мега-Гарант".

Починаючи з 30 липня 2022 року зазначений страховик втратив право укладати нові договори ОСАЦВ, але зобов’язаний виконувати свої зобов’язання згідно з раніше укладеними ним договорами.

НБУ 1 серпня тимчасово призупинив ліцензії на провадження страхової діяльності СК "Мега-Гарант" у зв'язку з порушенням обов'язкових фінансових нормативів. Як зазначає регулятор, істотну частину активів СК "Мега-Гарант" було розміщено в АТ "Мегабанк", який віднесено до категорії неплатоспроможних, згідно з рішенням НБУ від 3 червня 2022 року.

В результаті СК "Мега-Гарант" втратила великий обсяг прийнятних активів, якими забезпечується платоспроможність страховика, що призвело до того, що станом на 7 червня 2022 року страховик не дотримується нормативу платоспроможності та достатності капіталу, а також нормативу ризиковості операцій. У першому кварталі 2022 року страховик зібрав 116,4 млн грн страхових платежів (з них понад 80% припадає на ОСАЦВ) та виплатив 4,5 млн грн страхових виплат.

НБУ зазначає, що страховику до 30 вересня 2022 року надано термін для усунення порушень, що стали підставою для застосування заходів впливу.  | Форіншурер