S&P Global Ratings назвала ключові фактори, які впливають на розвиток ринку страхування


S&P Global Ratings повідомляє, що постійний тиск з боку інфляції, посилення фінансових умов і уповільнення економічного зростання в Китаї та на інших ринках, ймовірно, спричинить зниження прибутковості страховиків майна та нещасних випадків (P&C) на ринках, що розвиваються.

Загалом рейтинги стабільні, але на деяких ринках спостерігаються тенденції до ослаблення. Сектор P&C у Китаї, Колумбії та Туреччині продовжують демонструвати негативні тенденції. Головним чином це викликано відносно слабкими результатами андерайтингу в Китаї та Колумбії та гіршою кредитною якістю турецького суверенного рейтингу.

Вища інфляція призведе до підвищення тарифві, оскільки ризики переоцінюються. Очікується також, що короткострокові результати андеррайтингу будуть обмежені збільшенням витрат на врегулювання збитків, особливо в автомобільних і майнових видах страхування, і потенційним дефіцитом резервів для довгострокових ліній.

Підвищені процентні ставки поступово сприятимуть інвестиційним результатам, хоча S&P підозрює, що більш нестабільні ринки капіталу призведуть до певних втрат від переоцінки.

«Нові регуляторні розробки продовжуватимуть покращувати обізнаність про ризики та захист страхувальників, але впровадження більш складних вимог коштує дорого. Для деяких учасників ринку переоцінка бізнес-моделей може призвести до консолідації», – каже кредитний аналітик S&P Global Ratings Емір Муйкіч.

Адекватність капіталу залишається ключовою сильною стороною для багатьох, оскільки 80% рейтингів S&P страховиків на ринках, що розвиваються, у 2021 році підтримували рівень довіри на рівні «А» або вище через нарощування прибутків у попередні роки. Загальний розмір капіталу залишається невеликим для страховиків на більшості ринків, що робить страховиків потенційно більш вразливими до великих одноразових збитків.  | Фориншурер