Огляд найбільших природних катастроф 1 півріччя 2022 року: економічні та застраховані збитки $65 млрд та $34 млрд


Огляд найбільших природних катастроф у 1П2022 року: економічні збитки $65 млрд, застраховано 50%США лідирували в першій половині 2022 року з найвищим рівнем збитків, пов’язаних із погодою, який у всьому світі досяг 65 мільярдів доларів за цей період, лише 50% було покрито страхуванням.

Погодні події призвели до економічних збитків у розмірі 65 мільярдів доларів, що менше порівняно з минулорічним показником у 105 мільярдів доларів США, при цьому страхові збитки залишаються приблизно такими ж і становлять приблизно 34 мільярди доларів.

В огляді Munich Re Natural Disaster Review: Largest Natural Catastrophes за 1 півріччя 2022 року розглядається період, у якому в багатьох частинах світу переважали пов’язані з погодою катастрофи.

США домінують у показниках збитків за перше півріччя 2022 року, загальні збитки досягли значних 28 мільярдів доларів, з яких 19 мільярдів доларів було застраховано. Це означає, що на США припадає понад 82% загальних економічних збитків від стихійних лих і майже 56% загальних страхових збитків.

Основна причина збитків у США пов’язана з сильним грозовим фронтом, який спричинив торнадо в квітні, знищивши майно вартістю понад 3 мільярди доларів, з яких близько 75% були застраховані.

Наприкінці літа/початку осені східна Австралія зазнала екстремальних дощів і повеней, які спричинили збитки на 6,6 мільярда доларів. У деяких регіонах Квінсленда та Нового Південного Уельсу спостерігалися рекордні опади та повені, причому останній тиждень лютого був найдощовішим з 1900 року, а в деяких районах зафіксовано найвищі піки повені з 1893 року. Попередня оцінка вартості страхової галузі наразі становить 3,7 мільярда доларів.

Інші країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону також постраждали від великих катастроф. У Японії на схід від головного острова Хонсю стався потужний землетрус магнітудою 7,3.

Епіцентр знаходився неподалік від місця, де 11 років тому потужний землетрус у Тохоку спровокував цунамі та ядерну катастрофу на Фукусімі. Незважаючи на значно нижчу силу землетрусу в березні 2022 року, загальні збитки все одно склали 8,8 мільярда доларів, а застраховані збитки – 2,8 мільярда доларів.

Загалом на Азіатсько-Тихоокеанський регіон припало 22 мільярди доларів загальних збитків від стихійних лих у першій половині року – це більше, ніж зазвичай. Страхові збитки склали 8 мільярдів доларів.

Найбільші природні катастрофи за розміром економічних збитків, 1П2022

Найбільші природні катастрофи за розміром економічних збитків, 1П2022

Нещодавно опублікована доповідь IPCC попередила про необхідність для страховиків адаптувати свої моделі збитків для адекватної оцінки мінливого ризику. "Запобігання збиткам є фундаментальним компонентом пом’якшення економічних наслідків зміни клімату. Тому викликає занепокоєння те, що рівень проникнення страхування в країнах, що розвиваються, стагнує на рівні значно нижче 10%, і що навіть у промислово розвинених країнах є багато можливостей для покращення", - каже Торстен Єворрек, член правління Munich Re.

Той факт, що більшість збитків сталася в США, де страхування охоплює більше, ніж в інших частинах світу, є причиною того, що частка застрахованих збитків у загальних збитках цього року вища, ніж у минулому році.

Найбільші природні катастрофи за розміром застрахованих збитків, 1П2022

Найбільші природні катастрофи за розміром застрахованих збитків, 1П2022

Очікується, що цьогорічний сезон тропічних штормів принесе штормову активність у Північній Атлантиці вище середнього через природний кліматичний феномен Ель-Ніньо-Південне коливання (ENSO) у Тихому океані. Зараз ми спостерігаємо переважаючі умови Ла-Нінья в Тихому океані, які сприяють утворенню ураганів у Північній Атлантиці.

Провідні дослідницькі інститути вважають, що нинішні слабкі умови Ла-Нінья можуть стати ще більш помітними під час основної фази сезону ураганів у вересні. Munich Re очікує 18 (±3) названих тропічних штормів, 8 (±2) ураганів і 4 (±2) сильних урагану.

Прогнозні моделі зовнішніх дослідницьких інститутів очікують, що штормова активність буде ближче до верхньої межі шкали. До кінця червня в Північній Атлантиці утворилися три тропічні циклони, жоден з яких не досяг ураганної сили.

Найбільшу гуманітарну трагедію спричинив потужний землетрус в Афганістані. Приблизно 1200 людей загинули під час землетрусу магнітудою 5,9, що спустошив східну частину країни. У першій половині 2022 року в усьому світі близько 4300 людей загинули внаслідок стихійних лих – на жаль, більше, ніж у попередні роки.

Найбільші природні катастрофи за розміром людських втрат, 1П2022

Найбільші природні катастрофи за розміром людських втрат, 1П2022

У Європі надзвичайна спека та посушливі умови на початку літа призвели до дефіциту води та лісових пожеж, особливо в Італії, Іспанії та Португалії. Часто важко визначити точну цифру втрат від спеки та посухи, оскільки їхні наслідки, такі як втрати виробництва в промисловості через брак охолоджувальної води, проявляються через деякий час.

Ймовірно, частково через значне підвищення температури в травні та червні стався масивний обвал льодовика на Мармоладі, найвищій горі в Доломітових Альпах (Італія).

Поточна хвиля спеки (липень 2022 року) спричинена незвичайним поєднанням високого тиску над центральною Європою в поєднанні з областю низького тиску поблизу західної Європи. Це дозволяє гарячому повітрю із Сахари та Північної Африки проникати у вищі широти. У багатьох частинах Європи кліматичні зміни, спричинені діяльністю людини, вже призвели до зростання середніх річних температур більш ніж на 1,5 °C порівняно з тим, коли почалися систематичні дані про погоду наприкінці 19 століття – вище середнього глобального потепління на 1,2 °C.

Те, що раніше було теплим, буде спекотним, а те, що було спекотним, буде надзвичайно жарким. Прямим наслідком цього є посухи та лісові пожежі.

Зимові шторми, особливо в лютому, прокотилися по всій північній і північно-західній Європі, приносячи місцями ураганні вітри. Особливо сильно постраждали Ірландія, Англія, частини Бельгії, Нідерланди, північна Німеччина та узбережжя Балтійського моря. Підсумок: загальні збитки в розмірі 5,2 мільярда доларів.

Хвилі спеки, як правило, триватимуть довше та принесуть більш екстремальні температури. Це відрізнятиметься від регіону до регіону – у Європі найбільше постраждає південь.  | Форіншурер