Lloyd's готовий забезпечити страхове покриття поставок зерна з портів України


LloydУкраїнські порти були закриті після вторгнення Росії в лютому, а страховики та андеррайтери морських ризиків, що базуються в Lloyd's, і лондонський ринок комерційного страхування очікують додаткових гарантій, враховуючи потенційні збитки, пов’язані з кожним судном.

В Lloyd’s of London розповіли, що страховики та брокери ведуть підготовчу роботу після того, як Росія та Україна погодилися дозволити безпечне транспортування зерна та добрив Чорноморським коридором.

"Угода, яка була підписана минулого тижня за підтримки Туреччини та ООН, має на меті зменшити загрозу міжнародної продовольчої кризи, оскільки військовий конфлікт в Україні затягується", каже Голова Lloyd's Брюс Карнегі-Браун. "Після угоди між Росією та Україною щодо експорту зерна ми наполегливо працюємо з учасниками ринку, щоб переконатися, що ми можемо розробити спеціальний продукт по покриттю цих ризиків".

І тепер з’ясувалося, що ринок Lloyd's допоможе ще більше спростити угоду, забезпечивши страхове покриття для суден, що транспортують ці товари, а Карнегі-Браун запевнив, що необхідні страхові продукти будуть підтверджені найближчим часом, пише Beinsure.

Страховики будуть готові покривати судна, які пропливають запропонованим коридором для вивезення українського зерна, лише якщо є домовленості про супровід міжнародного флоту та чітка стратегія боротьби з морськими мінами.

Lloyd's очікує, що брокери та андеррайтери розроблять нові продукти. Однак забезпечення страхування, як і загальна експортна угода, все ще знаходиться під загрозою зриву через продовження агресії Росії.

Ключові райони Чорноморського судноплавного шляху вже всіяні російськими мінами, а російські військові продовжували бомбардувати портове місто Одеса навіть після підписання "зернової угоди".

На даний момент серед страховиків все ще є бажання гарантувати покриття ризиків суден, які прямують цим маршрутом за відповідних умов, але ще належить побачити, скільки додаткових ризиків ринок Lloyd's буде готовий покрити.

За даними джерел у галузі, додаткові премії, що стягуються за розширення території Чорного моря, впали, що відображає більшу впевненість у забезпеченні страхування з лютого. Премії за судна, які працюють у Чорному морі, зараз у багато разів вищі, ніж вони були до початку війни - премії зросли в середньому з 0,025% вартості кожного судна до 5%.

Керівництво Lloyd's раніше запевняло, що всі сценарії втрат від російсько-українського конфлікту будуть керованими як для корпорації, так і для окремих синдикатів, незважаючи на ймовірність значних втрат за деякими лініями.

Хоча кумулятивні наслідки вторгнення Росії в Україну в певних класах перестрахування, безсумнівно, будуть значними, спеціалізований ринок Lloyd's впевнений, що всі сценарії збитків будуть керованими як для корпорації, так і для окремих синдикатів.

У цей час керівництво пояснило, що для самого Lloyd's бізнес на ринках в Україні, Росії та Білорусі становить менше 1% його глобального портфелю. Частково причиною обмеженого прямого впливу ринку в регіоні є його скорочення після анексії Криму в 2014 році.

Lloyd’s of London має традицію раннього та консервативного резервування складних збитків такого характеру, що демонструє досвід і впевненість ринку при роботі з такими великими збитками.   | Фориншурер