Глобальні збитки страховиків від катастроф у 1 півріччі 2022 року перевищили $39 млрд


Глобальні збитки страховиків від катастроф у 1 півріччі 2022 року перевищили середній рівень у $39 млрдСтрахові збитки від стихійних лих у світі склали 39 мільярдів доларів у першій половині 2022 року, що приблизно на 18% вище середнього показника 21-го століття.

На відміну від вище середнього обсягу збитків від катастроф, зазнаних за шестимісячний період, глобальні економічні збитки від стихійних лих попередньо знизилися на 24% порівняно з середнім показником у 21 столітті, що становить 121 мільярд доларів, до 92 мільярдів доларів, пише Beinsure.

Згідно звіту Swiss Re Natural & Man-Made Catastrophe Loss Outlook, з загального розміру економічних втрат майже 270 мільярдів доларів припали на природні катастрофи, я з яких страхуванням було покрито 119 мільярдів доларів економічних збитків, що є четвертим за величиною в історії, з яких 111 мільярдів доларів було відшкодуванням за збитки внаслідок природних катастроф. Окрім руйнівного землетрусу на Гаїті, який, на жаль, забрав понад 2000 життів, у світі відбулося понад 50 сильних повеней, а також тропічні циклони, епізоди екстремального холоду та спеки та сильні конвективні шторми (SCS).

За даними Aon, страхові збитки зросли протягом останніх п’яти років через повторювані вторинні небезпечні події з великими збитками, такі як SCS, повені та лісові пожежі. Однак пікові небезпеки також займали важливе місце, включаючи ураган «Іда», найдорожчу галузеву подію 2021 року зі страховими збитками в 30–32 мільярди доларів. Однак після падіння в 2012–2016 роках вищі страхові збитки у 2017–2021 роках вказують на повернення до довгострокової тенденції зростання на 5–7%, а не на різке зростання вимог.

Динаміка глобальних економічних та застрахованих збитків, 1 півріччя 2022

Динаміка глобальних економічних та застрахованих збитків, 1 півріччя 2022

У першому півріччі 2022 року спостерігалися абсолютно нові складності, додані до процесу реагування на події (зокрема, вищі витрати на заміну та розміщення перестрахування), на які вплинули складні зовнішні соціальні та фінансові чинники – зокрема, війна в Україні та найвища інфляція за десятиліття.

З точки зору страхових збитків, ключовим фактором у першому півріччі 2022 року була постійна активність сильних конвективних штормів (SCS), особливо в США та Європі.

Загалом за перші шість місяців 2022 року зафіксовано 9 окремих страхових випадків на 1 мільярд доларів, усі з яких, крім одного, були пов’язані з погодою. Крім того, було зареєстровано принаймні 20 подій зі страховими збитками на суму щонайменше 500 мільйонів доларів, що пов’язує перше півріччя 2022 року з 2011 роком як друге за величиною загальне значення за перше півріччя цього століття, поступаючись лише 24-м, зафіксованим у першому півріччі 2020 року.

Дивлячись на економічні збитки, які на рівні 92 мільярдів доларів показують, що розрив у страховому захисті становив близько 57% – це означає, що більше половини всіх економічних збитків, завданих природними катастрофами, не були покриті страхуванням у першому півріччі 2022 року – Aon зазначає 21 окрему подію на 1 мільярд доларів. Знову ж таки, всі, крім одного, були пов’язані з погодою, за винятком землетрусу 16 березня біля узбережжя Японії.

Події на 9 мільярдів доларів, що відбулися в США за цей період, роблять їх найактивнішим регіоном, за ними йдуть сім у регіоні EMEA, три в регіоні APAC і два в Америці.

Коментуючи цифри збитків за перше півріччя 2022 року, Aon попереджає: «Очікується, що в більшості регіонів будуть сильні збитки, оскільки витрати, пов’язані з сезонними мусонними повенями, посухою та сильними конвективними штормами, повністю реалізовані», пише Beinsure.

Наслідки кліматичних змін продовжували ставати більш очевидними в поведінці окремих подій і довгострокових тенденціях температури й опадів у першому півріччі 2022 року.

Температури, вищі за середні, були вказані на широкій частині земної кулі, що сприяло виникненню більш незвичайних погодних умов, які вже були спричинені основним впливом умов Ла-Нінья, які тривають майже три роки поспіль.

Заглядаючи вперед у другу половину року, Aon наголошує, що третій квартал часто є найдорожчим кварталом року, і, оскільки синоптики прогнозують вищий за середній рівень активності під час сезону ураганів в Атлантиці, четвертий квартал може бути дорогим для промисловість також.

Підвищена активність лісових пожеж і постійна загроза сильних конвективних штормів також вимагатимуть ретельного моніторингу. Оскільки інфляційний тиск збільшує витрати на постачання в поєднанні з більш вражаючими стихійними лихами, очікується, що незабаром відбудеться ще один складний раунд перестрахування.  | Форіншурер